Polední koncerty s Ludwigem van Beethovenem. Poslechněte si proslulá orchestrální díla

20. prosinec 2020

Od 14. prosince zveme na Schwetzingenský festival 2020, který se konal na konci října. Alena Maršíková Michálková vybrala do řady Poledních koncertů celkem šest záznamů. Ve čtyřech programech představí Akademie pro starou hudbu Berlín s dirigentem Bernhardem Forckem Beethovenovy symfonie a jejich inspirační zdroje. Proslulá orchestrální díla zazní ve společnosti zřídka uváděných unikátních děl C. Ph. E. Bacha, Pavla Vranického nebo J. H. Knechta.

Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Anika Vavic

Jeden z  koncertů Schwetzingenského festivalu se zaměří na Beethovenovu tvorbu pro smyčcové kvarteto. V kontrastu zde zazní raná i pozdní autorova díla v podání Ebene Quartetu. V sobotu 19. 12. se přesuneme na Klavírní festival Ruhr, kde zazní Beethovenova díla z roku 1802. To byl krizový rok, kdy si Beethoven uvědomil, že jeho nemoc sluchu nemá dočasný charakter. Umělecký zážitek zprostředkuje klavíristka Anika Vavic.

Poslední koncert tohoto týdne v neděli 20. 12. představí Beethovena jako autora (ne)vážných skladeb. Zazní výběr z jeho variačních forem na známé melodie ze světa opery, oratorií i běžného života, kterých skladatel napsal přes šedesát.

Spustit audio