Pokoj 1408

26. říjen 2007

Filmových adaptací děl Stephena Kinga je už pěkná řádka a často se jedná o průřez žánry i kvalitou. Pokoj 1408 natočený na motivy krátké Kingovy povídky se drží autorovy výsostné domény a do kin tak zase jednou přichází klasický filmový horor namísto uvřískaných vyvražďovaček. UVNITŘ TRAILER!

Autor předlohy a po něm i tvůrci filmu si vystačili s (v zásadě) jednou postavou a jedním pokojem, a na jednoznačně vymezeném prostoru dostáli všem pravidlům žánru: pomalu budované atmosféře, pečlivě dávkovaným leknutím i zachování tajemství.

Hlavní hrdina Mike Enslin (John Cusack) je "spisovatel", který se živí poměrně obskurním způsobem. Ač sám na duchy nevěří, píše průvodce po tajemných a strašidelných hotelech (a hřbitovech a majácích), které sice vycházejí v paberbackovém vydání a prodávají se se slevou, na příjemné vegetování na pláži a surfování mu to ale stačí. Nic víc od života nechce - jak je divákovi naznačeno nese si sebou Mike jakési životní trauma a to co má teď mu stačí. Do poslední kapitoly své poslední knihy hledá něco speciálního, proto se i přes důrazné protesty okolí ubytuje v pokoji 1408 v hotelu Dolphin. Pokoj je údajně hnízdem všeho zla a došlo v něm k několika desítkám úmrtí více či méně přirozeným způsobem.

Pokoj 1408

Racionální Mike si zprvu tajemné čokoládičky na polštáři a samovolně hrající rádio vysvětluje po svém, čím déle však pokoj obývá, tím více mu dochází že čokoládičky byly jen začátek. Během hodinového pobytu (déle v pokoji nikdo nevydržel) se hrdina potká se všemi svými démony a to, co zkraje vypadá jako trochu rozostřená realita se promění v regulérní noční můru.

Pokoj 1408

Většina děje si vystačí jen s hlavní postavou a pokojem, který je ve filmu rovnocenným partnerem. Luxusní apartmá se chová jako živý organismus a přestože do něj tvůrci filmu dostali přírodní živly, mrtvé holčičky, prostorové paradoxy i časové smyčky, potenciál prostoru ve stylu americké gotiky zůstal nevyužit. Vizuální ztvárnění tak není úplně nezajímavé, ale není v něm nic co bychom (několikrát) neviděli jinde.

To, co zpočátku vypadá jako návrat ke klasickému hororu, nakonec sklouzne k moralizování a k pokusu o myšlenku, navíc zbytečně doslovně podané jednou z postav. S tím jak děj graduje a limitní hodinová hranice pobytu v pokoji se blíží ke konci, stává se paradoxně film nudnějším a chladnějším. Průměrně zvědavého diváka asi bude zajímat jak to celé vlastně skončí (i když vzhledem k tomu, že se jedná o hollywoodskou produkci není moc možností), ale jen trochu náročnějšího diváka otráví vrstvení klišé, poučení na závěr a proklamovaná nejednoznačnost, s jakou Pokoj 1408 vyzní.

Pokoj 1408

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Palace Pictures

Pokoj 1408 (1408) thriller / horor, USA, 2007

Režie: M. Hafström, námět: Stephen King, výprava: Andrew Laws, scénář: Matt Greenberg, Larry Karaszewski, Scott Alexander

Hrají: John Cusack, Samuel L. Jackson, Mary MacCormaková

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.