Pohádky brazilských indiánů

9. červenec 2019

Radim Vašinka čte mytologické příběhy indiánů z brazilského pralesa, kteří jsou dnes nejméně početnou skupinou brazilského obyvatelstva. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Původní obyvatelé území, které dnes nazýváme Brazílie, brazilští indiáni, jsou dnes nejméně početnou skupinou brazilského obyvatelstva. Přesto to byli právě oni, kdo zanechal nesmazatelnou stopu v historii své země a především v kultuře - jejich slovesné bohatství spočívající v nesmírně pestré pohádkové slovesnosti je hlubokou studnicí moudrosti, paměti i humoru.

Radim Vašinka (2010), herec, režisér a nezávislý principál pražského divadla Orfeus

Indiánské pohádky dostaly písemnou podobu díky mnichům, cestovatelům a etnografům. Jejich děj postavený na koexistenci reality a mýtična se odehrává v neurčité době a na neurčitém místě, za přítomnosti hrdinů, jejichž jméno je většinou odvozeno z mýtů plných personifikací zvířat, nadpřirozených bytostí a přírodních úkazů.

Nejdůležitějším a nejrozvinutějším zůstává v pohádkách brazilských indiánů motiv původu světa: vznik, utváření světa indiánů. Častým prvkem je tu spojení potopy a hory, faktoru zkázy a následné záchrany života. Důležitou úlohu v těchto vyprávěních hrají pochopitelně zvířata: jaguár, želva, opice, mravenečník, kondor, tapír a mnoho dalších.

Účinkuje: Radim Vašinka

Překlad: Pavla Lidmilová
Připravil: Petr Turek
Režie: Dimitrij Dudík

autor: tur
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.