Podzemní práce Viktora Karlíka

26. červen 2012

Poslední dekádu před pádem komunistického režimu z hlediska tzv. druhé generace českého undergroundu postihuje mnohostranný výtvarník a jeden ze zakladatelů a redaktorů časopisu Revolver Revue, letošní padesátník Viktor Karlík, ve výpravné knize Podzemní práce.

V Západočeské galerii v Plzni zároveň probíhá stejnojmenná výstava, která potrvá až do 19. srpna. Kniha, vydaná v edici Revolver Revue s podtitulem „zpětný deník“ v grafické úpravě Luboše Drtiny a Jana Čumlivského, ovšem není běžným katalogem k výstavě. Podobně jako předchozí autorova monografie Světla města v ní stejně podstatnou roli jako reprodukovaná díla hrají autorské komentáře.

V knize Podzemní práce navíc autor svou výtvarnou tvorbu, za pomoci množství fotografického a jiného dokumentárního materiálu i teoretických textů, zasazuje do dobového kontextu.

K výstavě v Západočeské galerii je připraven také doprovodný program. Např. ve středu 27. června se od 18 hod. uskuteční Večer Revolver Revue – bude představeno letní číslo revue, Michael Špirit promluví na téma Pozemská poezie – literatura na zemi a v podzemí a Jáchym Topol přečte některé své texty z osmdesátých let. A např. 31. července se od 17 hod. můžete účastnit komentované prohlídky s kunshistoričkou Pavlou Pečinkovou, autorkou stati Zběsilá léta obsažené v knize.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio