Podstatné je zachytit obrazem duchovní vyzařování

21. říjen 2014

Průřez dosavadní tvorbou i své nové obrazy představuje pod názvem Elementární akce mladá malířka Dagmar Hamsíková. Výstavu si můžete prohlédnout v Galerii Navrátil ve Vítkově ulici v Praze 8-Karlíně do 7. listopadu.

Malířka Dagmar Hamsíková ve svých obrazech téměř vždy zpracovává téma rozkladu hmoty a její proměnu ve světlo, tedy v energii. V devadesátých letech studovala na Akademii výtvarných umění v Praze nejdříve v ateliéru Klasických malířských technik u profesora Zdeňka Berana a potom v ateliéru restaurování výtvarných děl malířských u profesora Karla Strettiho.

Výstava nazvaná Elementární akce prezentuje výběr prací Dagmar Hamsíkové od roku 1995 až do současnosti. Představuje nejen poslední velké obrazy s rozplývajícími se figurami nahých ženských těl pod vodní hladinou, ale i krajiny, portrét a kresby s tematikou lesa a stromů zasažených bleskem.

I strom i krajina i cizí tělo, vždy jsem to já„I když maluji strom, tak to jsem vlastně já,“ říká ke svému dílu umělkyně, „i když maluji krajinu za bouřky, tak to jsem zase já. Dokonce akty, i když to není moje tělo, tak vnitřně to jsem já. Provázanost je daná osobou autora.“ A také pojetí, samozřejmě. Dagmar Hamsíková hledá podstatu, jakýsi niterný zdroj energie, která vyzařuje světlo.

03233041.jpeg

Umění Dagmar Hamsíkové lze ovšem vidět i ve zcela realistické podobě, neboť je autorkou cyklu portrétů rektorů Univerzity Karlovy. K tomu autorka dodává: „Portrét je zase jenom záminka jak ztvárnit duchovní vyzařování z onoho člověka a zjistila jsem, že díky realistickému přístupu je to také možné. Mě právě zajímá přepis, přenos od hyperrealistického přístupu k tomu emotivnímu vtažení diváka tak, aby skutečně ten, kdo se na to podívá, byl uchvácen. K tomu směřuji.“

Spustit audio