Planeta jazzem posetá: Prvomájový speciál

1. květen 2014

Prvomájová Planeta bude plná ptačího zpěvu a skladeb s květnovou nebo obecně jarní tematikou.

Začneme ukázkou, která se svým názvem přímo nabízí, skladbou Květen z alba Okno od Emila Viklického. Tato nahrávka vznikla v roce 1979 v Československu a spolu s Viklickým se na ní podíleli kytarista Bill Frisell, basista Kermit Driscoll a bubeník Vinton Johnson.

V pořadu nebude chybět ani skladba Maios (Květen) z alba Theodoros od klavíristky a skladatelky Beaty Hlavenkové. Jedná se o její druhé autorské CD, které se skládá z dvanácti skladeb pro sólový klavír. Jednotlivé kompozice se jmenují podle měsíců v roce, jejich názvy jsou ale v řečtině. Album Theodoros získalo nedávno cenu Anděl za nejlepší jazzové album roku 2013.

Francouzské jarní imprese přinese výrazná tvář francouzského akordeonu Marcel Loeffler. Na hudební scénu vstoupil v osmdesátých letech a kromě akordeonu se věnoval také hře na klavír a syntezátory. V současné době se uplatňuje také jako skladatel – jeho zatím poslední CD Images z roku 2012 obsahuje převážně autorské skladby. V pořadu zazní jeho kompozice s názvem Spring.

C'est le printemps, francouzská verze známého jazzového standardu It Might as Well Be Spring, uslyšíme v podání americké zpěvačky Stacey Kent. Ta má k Francii velmi vřelý vztah a těší se zde velké popularitě, o čemž svědčí mj. Řád umění a kultury za umělecký přínos, který v roce 2010 získala od francouzské ministryně kultury.



Jarní speciál přinese také úryvek z kompozice Cerulean Skies od americké skladatelky a dirigentky Marie Schneider, která za ni získala v roce 2008 cenu Grammy. Tato skladba se sice výslovně netýká jara ani května, ale svou náladou se do našeho pořadu výborně hodí: při komponování se Schneider nechala inspirovat zpěvem ptáků, které prý chodí ráda pozorovat do newyorského Central Parku. Ptačí zpěv na nahrávce velice věrně napodobuje sedm hudebníků včetně samotné autorky. V pořadu zazní úvodní část této skladby, celou si ji můžete poslechnout na http://www.themusichutch.com/listen-song/maria-schneider-jazz-orchestra-cerulean-skies/120267/

Pořad uzavře skladba věnovaná májovému slunci od polského trumpetisty Tomasze Stańka. Kompozice May Sun vyšla na CD Dark Eyes v roce 2009. Spolu Stańkem na něm účinkuje jeho kvintet, který tvoří o mnoho let mladší hudebníci ze skandinávských zemí: pianista Alexi Tuomarila a bubeník Olavi Louhivuori, kteří jsou z Finska a kytarista Jakob Bro a baskytarista Anders Christensen z Dánska.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.