Petra Hůlová: Paměť mojí babičce. Strhující vyprávění žen tří generací o všem, co zažily a protrpěly

16. říjen 2022

Žít v mongolské stepi, nebo ve městě? Kruciální otázku řeší hrdinky debutového románu Petry Hůlové. Strhující vyprávění mongolských žen tří generací o všem, co v životě viděly, zažily a protrpěly, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jana Kubátová
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2010
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

V roce 2000 se vydala mladá studentka kulturologie Petra Hůlová do Mongolska. Z jejího ročního pobytu na východě se zrodil román Paměť mojí babičce, který 22letou autorku okamžitě katapultoval mezi nejúspěšnější české spisovatele. V roce 2002 román vydalo nakladatelství Torst. Autorka získala cenu Magnesia litera v kategorii Objev roku a román se stal i Knihou roku v anketě Lidových novin.

Silný strhující příběh, výjimečný vyprávěcí talent autorky a pokora v přístupu k odlišné kultuře – to jsou jen základní charakteristiky vyprávění. Z perspektivy několika dívek a žen získáváme poměrně ucelený pohled na realitu současné mongolské společnosti. Stále zde funguje jako hlavní princip protiklad mezi dobrem a zlem. Mezi tradiční vesnicí, která každého, kdo se v ní narodil, spolehlivě ochrání, a velkým a destruktivním Městem.

Čtěte také

Mladé naivní dívky opouštějí „rodné jurty“ a končí v nevěstincích, protože tam kyne vidina snadného výdělku. Existují ale věci, které se penězi nahradit nedají. Dívky nenajdou partnery, zatímco jejich nejmladší sestra si postavila se svým mužem jurtu, spokojeně povila tři dítka a nikdy by ji nenapadlo do města odejít.

Místní reálie z oblasti folklóru a mytologie jsou natolik autentické, že to skoro vypadá, jako by se autorka v oblasti, kde „příbuzenský vztahy zrajou jako kumys“, narodila. Kniha vzdává úctu tradici a zvýrazňuje paradoxy moderní doby.

autoři: Petra Hynčíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.