Dobrý rozhovor – dialog – je pro mě největší kulturní vymoženost. Poslechněte si Osudy Petra Pitharta

15. leden 2021

Politik, polistopadový předseda české vlády i Senátu Parlamentu České republiky, ale také disident, signatář Charty 77, čerpač vody, knihovník, esejista a vysokoškolský pedagog – tím vším byl Petr Pithart, nepřehlédnutelná postava našeho polistopadového dění. U příležitosti jeho 80. narozenin uvádíme desetidílné rozhlasové vzpomínky.  

Úvod a ukázky z Pithartových textů čte: Libor Vacek
Připravil: Miloš Doležal
Natočeno: v roce 2014
Technická spolupráce: Jan Brauner

Ve vltavských Osudech hovoří Petr Pithart nejen o rodových kořenech a kladenském rodišti i prázdninových Luhačovicích, ale také o válečném a poválečném dětství, otcově osobnosti, 50. letech, poznávání světa skrze českou poezii, prožitku roku 1968, o normalizačním společenském rozkladu, smyslu českých dějin, listopadu 1989 či setkávání s významnými postavami našeho světa.

A jaký je Petr Pithart ve svém vyprávění? Přesně se vystihl v jednom svém dávnějším textu: „Jaký jsem? Zvědavý, zvídavý, umím se ptát. Nemám nadměrné, resp. vyrovnané sebevědomí. Jsem dost sebekritický, ale nespoléhám na to. Mám strašně rád samotu, dlouhou samotu, ale i lidi, se kterými se mi dobře povídá. Dobrý rozhovor – dialog – je pro mne největší kulturní vymoženost.“

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související