Peter Härtling: Učit se žít (15 částí)

Dějiny 20. věku prožité na cestě mezi knihami, příběhy a jejich autory. Vzpomínky na dětství na Moravě, nucený odchod i svébytná cesta po rozličných redakcích v poválečném Německu.

Poslouchejte na Vltavě od 23. dubna do 7. května 2017 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly postupně objeví také v našem audioarchivu (iRadiu), kde si je budete moci ještě po dobu jednoho týdne přehrát.

Pro poslech aktuálních dílů četby na pokračování klikněte zde.

Rozhlasové zpracování románu německého spisovatele Petera Härtlinga nabízí poutavé putování z Moravy (odkud autor na konci druhé světové války jako chlapec utíká) přes Východní Německo až do západního světa. Autobiografická kniha líčí osobitým a nesentimentálním jazykem osudy literárních redakcí, vydavatelů i tvůrců. V kulisách vydavatelských domů tak ožívají v rolích literárních figur Günter Grass, Ingeborg Bachmannová, Friedrich Torberg a mnozí další. V jejich vzájemném setkávání pak krystalizují dějiny poraženého, později rozděleného Německa i světa.

Härtling ve své knize podává také silné svědectví o tom, že je možné měnit život jen tím, že jej pojmenujeme. 

Překlad: Ingeborg Fialová-Fürstová

Připravila: Iryna Shkaruba
Režie: Tomáš Soldán

Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.