Pět případů otce Browna. Detektivní povídky Gilberta Keitha Chestertona

31. květen 2024

Kdo by nemiloval směs správně dávkovaného napětí, záhad a jejich logického vyluštění. Umění, které tak dokonale ovládala spisovatelka Agatha Christie, můžeme obdivovat také u dalšího Angličana – Gilberta Keitha Chestertona. K plejádě slavných bojovníků se zločinem přispěl originální postavou detektiva v kolárku. Předlohou pro postavu otce Browna mu byl jeho přítel, katolický kněz John O’Connor. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Neřešitelný problém, Nesprávný tvar, Stroj se zmýlil, Otec Brown a tajemná smrt génia, Otec Brown vězeňským kaplanem v Chicagu
Účinkuje: David Viktora
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Jan Čulík
Natočeno: 2022
 
U Zlomené šavle
Účinkují: Jan Pilař, Rudolf Kvíz a Václav Dušek
Připravil: Jan Strejček
Překlad: J. Z. Novák
Natočeno: 1993

Tři vražedné nástroje
Účinkují: Jaroslav Kuneš, Gabriela Ježková, Rudolf Krátký, Vilém Lamparter, Ladislav Cigánek a Tomáš Sagher
Připravila: Alena Blažejovská
Překlad: J. Z. Novák
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno: 1993

Malý zavalitý katolický kněz, otec Brown, má dar vytříbeného logického myšlení a schopnosti dedukce. Navíc disponuje jemným smyslem pro humor. Nezbytným společníkem plnícím roli dr. Watsona je vytáhlý přítel Flambeau. Žádná záhada před nimi neobstojí, není případ, kterému by nepřišli na kloub.

Spisovatel Gilbert Keith Chesterton byl velmi plodným autorem, napsal přes stovku knih. Série povídek s otcem Brownem v hlavní úloze, tzv. Brownovky, vznikala od roku 1910 do autorovy smrti v roce 1936. Celkem jich Chesterton napsal téměř padesát.

Neřešitelný problém

Otec Brown a jeho přítel Flambeau vyšetřují v zapadlém hotelu záhadnou smrt starého muže. Jako vždy nic není tak, jak se jeví na první pohled. Ve skutečnosti nejde o nic menšího než o drahocenný zlatý relikviář posetý rubíny.

Nesprávný tvar

Otec Brown stojí před těžkým úkolem, musí rozluštit tajemnou smrt génia. Vrah bude vypátrán na základně nenápadné drobnosti, které si nevšimne každý. Proslulému katolickému knězi však neunikne vůbec nic, neboť kdo může lépe než on vědět, že (jak praví jedno francouzské přísloví) ďábel tkví v detailu?

Stroj se zmýlil

Otec Brown řeší brutální vraždu vězeňského dozorce. Povídka se odehrává v době, kdy byl otec Brown kaplanem v chicagské věznici. Podstatnou roli v příběhu hraje detektor lži. Může se stroj mýlit? Otec Brown tvrdí, že nikoli. Mýlí se vždy jen člověk.

U Zlomené šavle

Arthur St. Clare byl slavný a úspěšný anglický generál. Osudnou se mu stala bitva u Černé řeky v Brazílii proti mnohem početnější armádě prezidenta Oliviera. Co se tehdy ale skutečně stalo? Záhadný příběh rozplétá otec Brown se svým přítelem Flambeauem.

Tři vražedné nástroje

Ta šokující zpráva byla jako blesk z čistého nebe. Sir Aaron Armstrong byl zavražděn. Kdo by ale mohl mít zájem na smrti starého vtipálka, v jehož domě bývalo vždy tak veselo? Truchlivý komorník, bohémský sekretář sira Armstronga nebo snad dokonce jeho dcera Alice? Vyšetřování případu se ujímá otec Brown.

Spustit audio

Související