Pepper Adams: Život v kostce 2/4

7. duben 2016

Pepper Adams (1930-1986) prožíval 5 let své vrcholné hudební cesty až na konci života. Léta letoucí hrával na spodním kraji saxofonové sekce světových bigbandů.

1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl

Oblíbili si ho především vokalisté: Brook Benton, Aretha Franklin, Carmen McRae, Helen Merrill, Ester Phillips, Dakota Staton, Joe Williams, Jimmy Whiterspoon i švédská hvězda Monica Zetterlund.

K barytonsaxofonu se vypracoval od školního klarinetu a tenorsaxofonu. V dětství obdivoval v rádiu orchestry Jimmyho Lunceforda, Duka Ellingtona a Caba Callowaye. Už v šestačtyřicátém vystupoval s klarinetem a tenorem ve skupinách Luckyho Thompsona a Lionela Hamptona, kde potkal své velké přátele, bratry Thada a Elvina Jonese. Ale když nebyly kšefty, pracoval jako dělník v detroitské automobilce. V letech 1951-1953 byl nedobrovolně s armádou v korejské válce.

Po návratu z prašivé vojny zamířil přímo do vybrané hudební společnosti, jeho spoluhráči byli: Miles Davis, Sonny Stitt, Wardell Gray, Kenny Burrell, Lenny Niehaus, John Coltrane. Nahrával s Jeanem „Tootsem“ Thielemansem, Frankem Wesem, Hankem Mobleym a s Charlesem Mingusem. Byl ojedinělým bělochem, prominentním sidemanem na řadě alb ´rasově´ vyhraněné gramofonové společnosti Blue Note. Zvuk Adamsova barytonsaxofonu je přímočarý, dravý, někdy až živočišně smyslný. V baladách však prokáže seismografickou citlivost. Kdyby byl o jedenáct centimetrů vyšší, nestal by se barytonsaxofonistou…

autor: Petr Zvoníček
Spustit audio