Pavel Šrut: Lichožrouti navždy

23. prosinec 2013

Vy všichni, kteří občas marně hledáte „tu zatracenou ztracenou“ ponožku, nejste sami! Jsou nás po světě miliony, a to je jedna z bezpočtu otázek a nevyřešených záhad, jichž je svět plný. Závěrečný příběh ze světa tvorů, kteří žerou ponožky a z párů dělají licháče.

Desetidílnou četbu na pokračování poslouchejte na Vltavě od 23. prosince vždy v 8:30.


Lichožrouti, tedy tvorové, kteří se živí ponožkami, a i jejich tělo vypadá, jako by se z ponožek skládalo, jsou i v této knize hrdinové příběhu plného záhad, tajemství a především napětí. Děj tepe rychlostí, jež bývá vlastní detektivním thrillerům, uchopí vás a nepustí až do konce.

02542324.jpeg

Autorské dvojici spisovatele a výtvarnice (Pavel Šrut a Galina Miklínová) se podařilo do světa lichožroutů dokonale proniknout, a tak díky tomu jsme mohli zpočátku sledovat spletité cesty Hihlíka, Tulamora seniora neboli Padreho alias Velkého šéfa, Ramsese, Pepy Padráta, škrtiče Čanga, Kudly Dederona, Vasila a dalších.

Z Prahy jsme se ve druhém díle přenesli do Afriky, kam Hihlík odjel hledat své ztracené rodiče.

V díle třetím se lichožrout Hihlík s bratránkem Ramíkem a spolu s novými africkými kamarády Kawou a Bumkou vracejí domů poté, co Hihlíkovy rodiče šťastně našli.

Nikdo z nich ovšem netuší, že spolu s nimi cestoval i divoký Kojot Kudla Dederon. Situace nabírá nečekaných obrátek. V kojotím doupěti se rozhoří boj o moc nad městem. A v této džungli čelí naši hrdinové mnohem většímu nebezpečí než dosud. Město totiž zasáhne hrůza nečekaných rozměrů – kdosi ničí veškeré zásoby ponožek...

02909954.jpeg

Podobně jako druhý díl, má i tento závěrečný „kosmopolitní rozměr“. Do příběhu po africkém prostředí tentokrát zasahují temné síly až z daleké Číny. Exotická inspirace se tu propojuje s autorovou typickou jazykovou hravostí, mimo jiné v podobě jmen nových postav: vystupují tu nelítostný velkovýrobce čínských ponožek Jen-stin, kmenový vůdce zvláštního druhu lichožroutů Tai-fun či Jen-stinova oběť a spolehlivý vykonavatel magnátovy vůle Li-chan.

Na scénu se dostávají nové postavy jako například tajemná, krásná Fata nebo lichožroutí „detektivka“ Tonka, která ovšem má občas co dělat, aby unikla svým pronásledovatelům, protože ti jsou si jisti, že tahle fuska nám neuteče.

Jeden z ústředních motivů obstará opět i lichožroutologie sama. Mírumilovné a pokorné vědecké dílo profesora Kadeřábka Život lichožroutů nabývá hodnoty kamene mudrců pro vyznavače světovládných ambicí Jen-stina.

02442410.jpeg

Že by však věda o lichožroutech ukrývala byť jen stín smrtonosného poznání, se naštěstí ukazuje jako představa lichá...


Čte: Barbora Hrzánová

Autoři: Pavel Šrut a Galina MiklínováRežie: Aleš VrzákHudba: Jiří Šlupka SvěrákMistr zvuku: Radek Veselý

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.