Pavel Molek: V mysli vlast, v srdcích smělost. Jakou roli sehráli Sokolové v událostech 28. října 1918 v Praze?

28. říjen 2020

Hrozil městu vojenský zásah ze strany rakouské armády? Pavel Molek zachytil dramatický průběh jednání mezi starostou Sokolů Josefem Scheinerem a pražským vojenským velitelstvím. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Josef Scheiner (Martin Pechlát), Jaroslav Rošický (Marek Holý), Antonín Švehla (Otakar Brousek ml.), František Soukup (Jakub Žáček), Alois Rašín (Aleš Procházka), Jiří Stříbrný (Zdeněk Hruška), Jindřich Vaníček (Pavel Batěk), plk. Stusche (Richard Fiala), Vavro Šrobár (Richard Trsťan), Paul Kestřanek (Zdeněk Dolanský), Eduard Zanantoni (Jiří Schwarz), hlas (Jan Vlasák), stráž (Kryštof Nohýnek), mladý sokol (Jan Battěk), starý sokol (Stanislav Lehký), sokol (Ján Bavala), jiný sokol (Kajetán Písařovic) a dalš
Dramaturgie: Renata Venclová
Hudba: Jan Šikl
Režie: Vít Vencl
Natočeno: 2018

Rozhlasová hra V mysli vlast, v srdcích smělost vznikla v roce 2018 v rámci cyklu Vzletem sokolím, jehož autoři skrze čtyři dramatické příběhy z historie Sokola zachytili klíčové okamžiky našich dějin – osudové roky 1918, 1938, 1948 a 1968. Do hlavní obsadil režisér Vít Vencl Martina Pechláta.

Josef Scheiner

Na otázku, kdy se započala československá samostatnost, většina z vás odpoví 28. října 1918. V ten den se mezi obyvatelstvo dostala tzv. Andrássyho nóta, kterou si lidé vyložili jako faktickou kapitulaci rakouské armády a konec války a vyšli do ulic. Datum 28. října má také deklarace československé samostatnosti, která byla zveřejněna toho dne večer. A když se 28. říjen stal později státním svátkem, s každým dalším rokem, který oslavující dělil od historických událostí, se upevňoval dojem, že převrat nejen začal, ale také proběhl během jediného dne.

Na pozadí tohoto přirozeného sklonu k historické zkratce, by tedy mohl být zajímavý příběh, který připomíná hra Pavla Molka. Autor se v ní zaměřil na jednání, která z pověření Národního výboru vedl starosta Sokola Josef Scheiner s rakouskými generály z pražského vojenského velitelství. Generálové Paul Kestřanek a Eduard Zanantoni, kteří podléhali vídeňskému ministerstvu války, měli pořád dost možností, jak průběh událostí v Praze zdramatizovat. K tomu je vyzýval především militantní náčelník Kestřankova štábu, plukovník Stusche, který chtěl proti davům v ulicích zasáhnout silou.

Byli jsme si vědomi, že by došlo ke strašné katastrofě a krveprolití, kdyby německé a maďarské setniny vešly do ulic. Musili jsme proto zabrániti stůj co stůj tomu, aby posádkovému velitelství byla dána příčina, pod záminkou udržení pořádku obsaditi Prahu, jako 14. října 1918.
Jaroslav Rošický, český důstojník rakousko-uherské armády a Scheinerův zástupce

Prezident T. G. Masaryk se sokolským poselstvem v Tyršově domě

Pavel Molek s jistou dávkou licence líčí, jak se pod tlakem událostí stává ze sokolského organizátora a právníka Scheinera vojenský velitel, a připomíná, že nebezpečí vojenského zásahu v Praze se podařilo odvrátit až 30. října, kdy jednotky sokolské Národní stráže obsadily budovu vojenského velitelství na Malostranském náměstí.

Spustit audio