Participace, hravost, sdílení a nutnost vracet se ke kořenům. To vše je chomutovský festival Obnaženi

7. srpen 2020

Jak se připravuje mezinárodní festival současného umění v regionu a proč je důležitou součástí programu participace? Na to jsme se ptali organizátorek festivalu Obnaženi.

V ArtCafé jsme se vydali do Chomutova – téměř padesátitisícového města v Ústeckém kraji na úpatí Krušných hor. Právě tady proběhne už 17. ročník multižánrového festivalu Obnaženi. Do studia jsme pozvali zakládající členky spolku Obnaženi, tanečnici a choreografku Kláru Alexovou a pedagožku a výtvarnici Janu Nuslauerovou. Třetím hostem byla tanečnice achoreografka Barbora Látalová, která na festivalu uvede interaktivní představení Karneval zvířat. 

Vracíme se, protože tam máme kořeny a ty nás provází, ať se pohybujeme kdekoliv ve světě.
Jana Nuslauerová

Obě organizátorky žijí přes 15 let mimo své rodné město, ale je pro ně důležité neztrácet kontakt se svými kořeny. „Setkání a sdílení je důležitým rysem akce od samotného počátku,“ řekla nám o vzniku a podstatě festivalu Jana Nuslauerová. Základ dramaturgie festivalu vychází z nastavení obou organizátorek – tedy taneční, performativní a výtvarné linie se objevují v programu od počátku. Současně akcí rezonuje i snaha představit místním progresivní taneční soubory a rozšiřovat tak představu o současném tanci a výtvarném umění.

Je skvělé, že současná česká a holandská taneční scéna se setká právě v Chomutově.
Klára Alexová

V poseldních ročnících vyměnili vnitřní výstavní prostory za veřejný prostor.  „V jednom roce, jsme se dostali do bodu, kdy ten klasický výstavní přístup byl vyčerpaný, a proto jsme se rozhodli vyjít do veřejného prostoru, kde můžeme oslovit i lidi, které bychom do galerie nedostali, “ doplnila Nuslauerová. S tím logicky vzbudili  lokální diskuzi, co do veřejného prostoru patří a jak o něm lze přemýšlet.

Bez participace by to nešlo

Podstatnou součástí akce je tzv. výtvarná procházka, na které se představí práce pěti českých výtvarníků, umístěných ve veřejném prostoru chomutovského centra. Do tvorby objektů a instalací se přitom místní a návštěvníci mohou zapojit. Výtvarná procházka se prolne i s akcí účastníků pohybovo-hlasového workshopu. Klára Alexová i Jana Nuslauerová jsou za roky organizování festivalu otevřené dialogu a s hravostí ohledávají možnosti akce.

Hudbu pro pořad vybrala Eliška Vidomus, která se nechala inspirovat programem, jehož součástí je i duo HLASkontraBAS. Jejich skladby vás provedou celým ArtCafé. V pořadu zazní i ukázka z Requiem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.