Obrovské akce v létě nebudou, ale i díky tomu roste zájem o menší a lokální projekty

16. červenec 2020

Česká republika je jednou z mála zemí v Evropě, kde aktuálně již nějakým způsobem probíhá koncertní kulturní život. Přes stále omezené možnosti se otevírají i nová kulturní centra.

Čtěte také

Zdá se, že kvůli stále omezenému cestování a nemožnosti pořádat velké koncerty se objevuje zvýšený zájem o domácí scénu. Objevují se zajímavé akce, které se odehrávají mimo kluby a další zavedená místa. Dokonce vznikají úplně nové festivaly a další akce. Několikaměsíční karanténa kulturní život narušila, ale naštěstí nezahubila. S moderátorem Michalem Pařízkem debatují o svých prostorách a provozu v době pokoronavirové dramaturgyně a provozovatelka (znovu) otevřené kulturní lodi Altenburg 1964 Katarína Boháčová a zástupci pořadatelského týmu festivalu Vivat Vila, Barbora Koritenská a Libor Staněk, kteří se snaží o záchranu Kralovy vily a kulturní oživení Prachatic.

Loď znovu vyplouvá

Altenburg 1964 je někdejší nákladní loď, která se v sezóně 2018 stala poměrně důležitou součástí pražské klubové scény, jednak díky skvělé dramaturgii elektronických koncertů, i díky unikátním zážitkům s živými kapelami, domácími i zahraničními.

Ilustrační foto – FB Altenburg 1964

Loni byla kvůli technickým problémům uzavřena, během karantény bylo odsud vysíláno několik streamovaných koncertů a konečně v pátek 10. července proběhlo na lodi plnohodnotné otevření další sezóny. Nově má dramaturgii v rukou Katarína Boháčová, která spolupracovala také na festivalech Spectaculare nebo NEXT v Bratislavě a autorka konceptu úspěšných klubových nocí Disco Církev.

Boháčová se dosud pohybovala zejména na elektronické scéně, která bude také tvořit základ programu lodi v následujících měsících. Altenburg se ale jiným žánrům rozhodně neuzavírá, zazní zde hip hop i jazz a proběhnou i akce nehudební. Program bude odhalován postupně. Nejbližší akce jsou koncert Jamese Colea a Prezidenta Louradeje v pátek 17. července. Za pozornost určitě stojí Disco Církev nebo oficiální afterparty festivalu Prague Pride.

Prachatická vila opět ožije kuturou

Za vznikem festivalu Vivat Vila, který se koná 28.–30. srpna, stojí aktivity zájmového spolku Živá vila, jehož cílem je zachování a popularizace významné funkcionalistické stavby Kralovy vily v Prachaticích. 

Organizátoři původně plánovali festival mimo prostor vily, ve které dříve sídlili. Ale díky setrvalé aktivitě vyšli členové spolku vítězně z výběrového řízení na nového nájemce vily, kterou mají od začátku července v opatrování.  Festival směřovaný na záchranu funkcionalistického objektu tak nakonec proběhne právě v něm – ovšem pořadatelé chtějí zachovat i původní ideu a část programu se odehraje také ve veřejném prostoru v centru města.

Cílem spolku je vytvořit v Kralově vile plnohodnotný kulturní prostor, kromě festivalu plánují program na celý podzim, který budou tvořit nejen koncerty, ale také autorská čtení a další akce, včetně prohlídek unikátního prostoru.

V pořadu zazní skladby projektu Prezident Louradej nebo skupin Kalle, Dingo či Company B. Výběr je inspirovaný programem chystaných akcí na Lodi Altenburg 1964 a programem festivalu Vivat Vila.

Spustit audio

Související