Chceme se dotknout něčeho, co mizí, říká Roman Černík o festivalu divadla v krajině Barokní dech

28. červenec 2020

Od 28. července až do 2. srpna ožije opuštěný kostel sv. Barbory na Domažlicku divadelním festivalem, který v krajině na hranici Sudet zpřítomňuje příběhy naší minulosti.

„Poutní kostel sv. Barbory je jakousi lucernou nad krajem. Momentálně je vybydlený a vypadá trochu jako velký cihlový stan, ale stojí na velmi zajímavém místě nedaleko bývalých dolů. Bylo to centrum regionu a my doufáme, že do budoucna bude zase prosvětlovat kraj. Také mě zaujalo, že na konci druhé světové války tam sídlila polská odbojová organizace Svatokřižská brigáda, která osvobodila holýšovský koncentrační tábor, proto bychom rádi, aby se třeba příště na festivalu objevilo polské divadlo,“ popisuje mimořádně působivé místo konání festivalu jeho pořadatel a ředitel plzeňského kulturního prostoru Moving Station Roman Černík.

Baroko ctíme, ale nepředvádíme ho.
Roman Černík

„To, co běžně děláme, se odehrává ve městě. Pak to vypadá, že centrem světa jsou právě velká města. Toto je podle mě šance, jak propojovat město, venkov a krajinu,“ zdůrazňuje Černík, který v minulosti pořádal site-specific akce třeba v chotěšovském klášteře nebo v šenovském kostele na Broumovsku.

Z představení Poslední zrnko písku

„Není to akce pro tisíce lidí, kam přijedou karavany a stánky s bramboráky. Vnímáme to spíš jako setkání, které připravujeme ve spolupráci s místními, bez jejichž pomoci bychom se neobešli. Do okolí se přistěhovalo množství nových lidí, i ze zahraničí. Možná je tu tak potřeba si kraj, který býval označovaný jako vykořeněný, znova vydefinovat a přihlásit se k němu,“ popisuje v ArtCafé Roman Černík jednu z motivací pořadatelů festivalu, proč se vydali právě na Holýšovsko.

Festival divadla v krajině Barokní dech nabízí od úterý 28. 7. do neděle 2. 8. divadelní představení pro dospělé i děti, koncerty, mši svatou, tvůrčí dílny pro děti i poznávací procházku po okolí. Přespat můžete ve stanovém městečku. Akci pořádá organizace Johan a PaNaMo ve spolupráci s obcí Všekary, která kostel vlastní a postupně jej opravuje. Festival navazuje na umělecký projekt z roku 2015 Zaniklé a ohrožené kostely realizovaný Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara.

K jakým literárním toulkám inspiruje Romana Černíka krajina kolem dějiště festivalu, jak Poslechněte si celé ArtCafé, v jehož druhé části představuje Hana Strejčková svou autorskou inscenaci Půlnoc v pohraničí, která festival v úterý večer zahajuje. V hudbě z výběru Elišky Vidomus zaznívá zvuk barokního cembala v netradičních pojetích. Pořad připravila Petra Kultová.

Spustit audio

Související