Máme to prý v genech – venkov a setkání s přírodou potřebujeme. Jak se ale dělá nezávislá kultura na periferii?

12. srpen 2019

Řada umělců si dobrovolně vybírá práci mimo velká města. Nejde o ojedinělý jev. Každoročně jejich aktivity sleduje a zakresluje do mapy projekt RurArtMap.

Za nápadem vytvořit RurArtMapu stojí dvojice umělců Michal Kindernay a Lenka Dolanová. První podoba mapy, která dokumentuje nezávislou kulturu na periferii Čech a Moravy, vznikla ve vesničce Víska na Vysočině. Oba umělci tam tehdy organizovali seminář. První náčrt mapy na obyčejné školní tabuli se pak proměnil v tištěný design. V letošním osmém ročníku mapy můžete najít na 90 iniciativ.

RurArtMap

Letošní RurArtMapa přináší mimo jiné i lokalizaci alejí, které stojí za to navštívit a barevně se zde také rozlišuje míra sucha v krajině. Ekologie a potřeba odejít z města spolu často souvisí, a proto se v mapě objevují i tyto údaje.

Odstartovala to spontánní akce

Mezi nezávislými iniciativami na periferii najdeme také spolek zlínských rodáků Zvěřinec, který má za sebou něco málo přes rok podařeného fungování. „Po letech strávených ve světě a ve městech prostě nastal čas vrátit se domů. Současně nás k našim aktivitám nutí absence nezávislé kultury ve Zlínském kraji,“ přibližuje motivaci organizátorů jeden z pěti hlavních členů spolku, event manager a produkční Jakub Janča.

Zvěřinec začal spontánně připravenou akcí Lukovská jizva. Jedná se o jednodenní svátek kutilství a recyklace, v němž si účastníci sami staví bezmotorové káry a soutěží v jízdě z kopce. Spolupráce a účast obyvatel Lukova byla skvělá. To byl impuls pro pětici kulturních produkčních, aby založili Zvěřinec, který se rozvoji nezávislé kultury na Zlínsku věnuje od roku 2018 systematicky.

Chtějí rezidence pro umělce, ale hlavně propojovat místní

Karolína Plachá a Tereza Lišková jsou součástí jihočeské organizace Naplaveno. Společně začínají svoje nápady v Jistebnické vrchovině teprve rozjíždět, ale už mají za sebou první pozitivní ohlasy od místních.

Na jihočeský venkov, do vísky Stružinec, přivedla Karolínu a Terezu také potřeba být blíž přírodě. Karolína Plachá vystudovanou DAMU, a proto se rozhodla s ostatními členy spolku, že promění stodolu v kulturní prostor. Nevím, kde seženete ty lidi, tady jich žije sedm  pochyboval o účasti na našich akcích jeden z místních. Nakonec jich přišlo sedmdesát, uvádí Karolína Plachá a dodává: „Nechceme do prostoru vstoupit jako cizí, chceme sice zvát umělce na rezidenční pobyty, ale důležitá je pro nás spolupráce s místními,“ uzavírá Plachá.

Hudební dramaturg Petr Dorůžka představil v tomto dílu ArtCafe své typy z Evropského žebříčku world music za červenec a pořad moderovala Jitka Kostelníková.

Spustit audio

Související