Osudy Václava Cejpka. Jak to bylo s obrazovkou, jevištěm a talárem

8. září 2017

Rozhlasové vzpomínky divadelního a televizního dramaturga, překladatele, pedagoga, bývalého děkana a později rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. 

Dramaturgie znamená analyzovat, interpretovat, hledat varianty, hledat řešení... A to je to, co mě baví.
Václav Cejpek

Po šesti letech ve funkci děkana divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se profesor Václav Cejpek postavil na dalších šest let do funkce nejvyšší – rektorské. V těchto letech (2003–2010) musel více méně opustit to, co ho v životě těší nejvíc: divadlo, dramaturgii a především překlady děl německých autorů, například Bernharda, Lessinga, Handkeho, Mitterera a dalších.

Po absolvování brněnské Filozofické fakulty prožil několik let v televizi (jako dramaturg je podepsán např. pod pořady Divadélko pod věží s Marií Rottrovou nebo pod zábavným pořadem s B. Polívkou Manéž). Když nastoupil v roce 1990 jako pedagog na brněnskou JAMU, byla to doba, kdy vznikaly ateliéry i nové obory (například výuka divadla pro neslyšící se Zojou Mikotovou nebo rozhlasová a televizní dramaturgie s Antonínem Přidalem atd.).

Brněnská JAMU slaví 70 let od svého založení. Připomeňte si její slavnou historii

03721531.jpeg

Jejími zdmi prošli například herci Blanka Bohdanová a Josef Somr, dirigent Petr Altrichter, teatrolog Bořivoj Srba, skladatel Alois Piňos, režisér Miroslav Krobot a mnoho dalších českých i slovenských umělců. Řeč je o brněnské Janáčkově akademii múzických umění, která si letos připomíná 70. výročí od svého založení. Škola byla ustanovena vládním zákonem 12. září 1947. Cesta k jejímu založení ale nebyla právě jednoduchá.

Ve svých vzpomínkách se Václav Cejpek vrací do dětství i do doby, kdy začal podléhat kouzlu cizích jazyků, z nichž zvítězila němčina. Ta se společně s divadelní vědou stala nejen studijním oborem, ale také celoživotním naplněním.

Výrazné stopy zanechal také v samém centru Brna: v době, kdy JAMU vedl jako rektor, se mu podařilo prosadit stavbu nové moderní divadelní budovy, kde studenti nacházejí vše, co pro své obory potřebují – jeviště, zvukovou techniku a zkušební sály. V neposlední řadě se divadlo na ulici Orlí stalo velmi rychle přirozeným místem setkávání nejen studentů divadelních a hudebních oborů.

Připravila: Olga Jeřábková
Technická spolupráce: Petr Janečka

autor: Olga Jeřábková
Spustit audio