Osudy Miroslava Matouše

4. květen 2012

Vltavské Osudy vysílané od 7. do 18. května nabízejí setkání s další ojedinělou a inspirující osobností. Setkání o to pozoruhodnější, že Miroslavu Matoušovi je neuvěřitelných devadesát let.

Neuvěřitelných proto, že vyniká jedinečnou pamětí, svěžestí, neustálou činorodostí a nepřerušenou tvůrčí literární prací, tvorbou básnickou (Odkud vyvěrá zřídlo, Dívčí meditace, Znělky pro mou milou, Pouť za světlem), překladatelskou (Angelus Silesius: Cherubský poutník) i vydavatelskou. Miroslav Matouš je mj. posledním žijícím spolupracovníkem Přemysla Pittera a ani jemu se nevyhnuly zákazy činnosti v církevní službě a dělnické profese v tísnivých letech minulého století. Podporován celoživotně svou ženou Jarmilou ale nikdy ze své „pouti za světlem“ nesešel. Nikdy také nepřestal hledat smysl života, na který se rovněž ptal mnoha osobností – Josefa Bohuslava Foerstra, Fráni Šrámka, Petra Bezruče, Růženy Naskové…

Osudy s Miroslavem Matoušem připravila Eva Ocisková za technické spolupráce Tomáše Gsöllhofera.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.