Osudy Ladislava Zemana

3. říjen 2016
Hry a četba

Rozhlasové vzpomínky dlouholetého ředitele Klicperova divadla v Hradci Králové.

Pětidílné Osudy poslouchejte na Vltavě od 3. října 2016 vždy v 11:30. Po odvysílání se objeví v jednom článku také na stránce Hry a četba.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Původně chtěl být architektem nebo scénografem. Díky osvícenému kantorovi ze základní školy však propadl kouzlu prken, která znamenají svět. K postu ředitele královéhradeckého Klicperova divadla však vedla dlouhá cesta.

Ladislav Zeman se narodil ve Dvoře Králové nad Labem 23. listopadu 1949. Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole / SVVŠ / v Hradci Králové nemohl po roce 1968 z „kádrových důvodů“ dál studovat na vysoké škole, ale láska k Thálii ho neopouštěla. Do tehdejšího královéhradeckého divadla Vítězného února nastoupil jako vedoucí obchodního oddělení a propagace v roce 1980 a setrval tam šest let. V letech 1980 - 1984 byl u zrodu hradeckého studia Beseda, kde působili režiséři Jan Grossmann, Miroslav Krobot, Josef Krofta a dramaturg Miloslav Klíma. V roce 1987 konečně získal potřebné doporučení a začal studia na produkci FAMU. Jedním z jeho pedagogů byl mimochodem i režisér Otakar Vávra.

Po listopadu 1989 zvítězil ve výběrovém řízení a stal se ředitelem divadla - nyní už Klicperova. Začátky nebyly jednoduché. Budovy i technické zázemí zdědil v katastrofálním stavu. Rezignoval na utopickou vizi stavby nového hradeckého kulturního stánku a energii vložil do oprav. Díky spřízněným duším na magistrátu města a dotacím se postupem času Klicperovo divadlo změnilo k nepoznání. Nešlo však jen o osm zásadně zrekonstruovaných historických domů včetně budovy divadla a studia Beseda. Radikální obměnou prošla dramaturgie a umělecký soubor. Ladislav Zeman dal důvěru progresivním tvůrcům, kteří přitáhli mladé publikum i nadšené kritiky z celé republiky.

Díky jeho šťastnému nápadu vznikl v roce 1995 dnes už prestižní festival Divadlo evropských regionů. Ladislav Zeman osobně a divadlo pod jeho vedením získali řadu uznání - Divadlo roku České republiky , ceny Thálie, Cena Ministerstva kultury... V roce 2008 se zasadil o premiéru Havlova Odcházení v Klicperově divadle v režii Andreje Kroba.

V červnu 2014 si Ladislav Zeman - po 35 letech působení v Klicperově divadle a 25 letech sezónách jako jeho ředitel - své vlastní „odcházení“ zažil sám. Skončila celá jedna epocha královéhradeckého divadla, které se už natrvalo bude říkat „Zemanova“.


Připravil: Pavel KrejčíTechnická spolupráce: Leoš Sedláček

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio