Osudy Jiřího Šetlíka. Poslechněte si vzpomínky historika umění a člena tvůrčí skupiny UB12

29. leden 2023

Historik umění, člen tvůrčí skupiny UB12, bývalý vedoucí Sbírky moderního umění NG, šéfredaktor časopisu Výtvarná práce a ředitel Uměleckoprůmyslového musea v Praze Jiří Šetlík zemřel 28. ledna 2023 ve věku 93 let. Poslechněte si jeho vzpomínání on-line ve vltavských Osudech. 

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2019

Jiří Šetlík se narodil v Praze 2. dubna 1929. Ve vltavských Osudech vzpomíná na své dětství a mládí, vypráví o době studií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ale také o vojenské službě u oddílů PTP v 50. letech a o svém nástupu do Národní galerie v Praze.

Období kulturního kvasu v 60. letech bylo bohaté na události i v životě Jiřího Šetlíka. Stal se šéfredaktorem časopisu Výtvarná práce, jako teoretik patřil do tvůrčí skupiny UB 12, a podařilo se mu také vycestovat na několikaměsíční stáž do USA, kde se setkal s grafikem a designérem Ladislavem Sutnarem. V polovině 60. let začal kouřit dýmku, která se vedle černého baretu stala jeho známým atributem.

V závěru šedesátých let se Jiří Šetlík stal nakrátko ředitelem Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Po nástupu normalizace se věnoval samizdatovým aktivitám. Závěr jeho vzpomínek pak patří například publikačním možnostem v 80. letech nebo působení v diplomatických službách a pedagogické práci po roce 1989.

Spustit audio