Osudy Jiřího Chvály. Rozhlasové vzpomínky dlouholetého sbormistra Kühnova dětského sboru, dirigenta a pedagoga

12. květen 2023

Společné devadesátiny slaví v květnu letošního roku profesor Jiří Chvála, sbormistr Kühnova dětského sboru, se svým sborem. V rozhlasových Osudech Jiří Chvála vzpomíná na své dětství, na své první kantory klavíru, na svého otce, pro něhož hudba znamenala nepostradatelnou součást každodenního života.

Technická spolupráce: Jan Brauner
Připravila: Eva Ocisková
Premiéra: 8. 5. 2023

Přijímací zkoušky na střední školu, které skládal Jiří Chvála za protektorátu, byly velmi náročné. Pokračoval studiem dirigování na Hudební fakultě AMU v Praze, kde vyučoval také pěvec a zakladatel našich ýznamných pěveckých sborů Jan Kühn, který zásadně ovlivnil jeho profesní život. Ještě za dob studií mu nabídl spolupráci s Českým pěveckým sborem působícím při České filharmonii.

Od roku 1967 Jiří Chvála diriguje Kühnův dětský sbor a několik desetiletí působil také jako profesor dirigování a sborových disciplín na Hudební fakultě AMU. Přednášel na mezinárodních sborových seminářích ve Vídni, Tokiu, Grasse, Helsinách, Singapuru, Princetonu, zasedal v porotách mnoha mezinárodních soutěží pěveckých sborů. Počínaje rokem 2004 stojí Jiří Chvála také v čele smíšeného sboru Canti di Praga, koncertujícího doma i v zahraničí. V roce 2009 se stal členem správní rady Pražského komorního sboru. Kühnův dětský sbor od počátku své existence spolupracuje s předními orchestry a operními scénami u nás i v zahraničí, na domácí scéně začínal s rozhlasovým symfonickým orchestrem, s Českou filharmonií a Národním divadlem v Praze.

21. října 2019 obdržel Jiří Chvála ocenění Ministerstva kultury za celoživotní přínos v oblasti hudby. Slavit společně 90. uměleckou sezónu sboru a devadesáté narozeniny svého ctěného sbormistra Jiřího Chvály se poštěstí jen málo komu v životě. A tou nejkrásnější oslavou neuvěřitelného výročí jsou samozřejmě koncerty. Zpívat budou všichni, od Kühňat nejmenších až po ty nejstarší. Jiří Chvála se narodil 9. května 1933, oslavovat bude koncertem se svým sborem ve Dvořákově síni Rudolfina v pátek 12. května 2023 večer. 

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související