Osudy – Edita Grosmanová

30. leden 2011

V cyklu Osudy uvádíme rozhlasové vzpomínky manželky spisovatele a scenáristy Ladislava Grosmana. Připravil Jiří Vondráček.

Edita Grosmanová se narodila 11. července 1924 v Humenném na Slovensku v početné rodině Friedmannových. Otec provozoval velkou sklenářskou firmu. Díky této profesi on i jeho rodina přežili fašistickou genocidu, zatímco ostatní příbuzní byli vyhlazeni. Edita a její jen o málo starší sestra Lea byly poslány na práci, nejprve na Slovensku, odkud však byly záhy zavlečeny do Osvětimi. Ke konci války následoval pochod smrti a další koncentrační tábory. Osvobození se dočkala jen Edita, Lea útrapám věznění podlehla. Po válce se Edita Grosmanová až do roku 1948 léčila ve Švýcarsku z následků onemocnění, které prodělala v lágru. Vzhledem k sílícím projevům antisemitismu na Slovensku se rodina Friedmannových vystěhovala ve stejném roce do Izraele. Edita odjela za svým snoubencem Ladislavem Grosmanem do Prahy, který zde studoval Vysokou školu politickou a sociální. Po absolvování vysoké školy Ladislav Grosman pracoval jako redaktor knižních novinek ve Slovenské knize a při zaměstnání vystudoval ještě Vysokou školu pedagogickou. Od roku 1965–1968 byl scénáristou Filmového studia Barrandov (poté, co byl podle jeho novely Obchod na korze natočen film, v roce 1966 oceněný Oskarem). Edita Grosmanová vystudovala při zaměstnání střední školu a obor biologie na Přírodovědné fakultě Univerzity Karlovy. Po celý život pracovala jako vědecká pracovnice ve výzkumných a zdravotnických zařízeních v Praze, v Izraeli a v Kanadě. V roce 1968 se svým mužem a synem emigrovala do Izraele. Po smrti Ladislava Grosmana (zemřel v roce 1981) žije střídavě v Izraeli a u svého syna v Kanadě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.