Osudný omyl Edvarda Beneše

25. červen 2002

Nakladatelství Academia vydalo v roce 2002 knihu historika Tomana Broda Osudný omyl Edvarda Beneše, se kterou vás blíže seznámí Ladislava Chateau.

Autor Toman Brod je historik, přednáší na Karlově univerzitě, je známý publicista. Původně pracoval v Akademii věd, avšak v roce 1968 byl propuštěn. V soukromí pak dokončil své nejvýznamnější práce. Tato kniha sleduje politické názory, linii, diplomatické aktivity a činy nejen Edvarda Beneše, ale i jeho blízkých spolupracovníků. Podrobně pak analyzuje postavení poválečného Československé republiky; autor podrobně popisuje poválečné události, které postupně vedly až do sovětského područí, včetně selhání demokratických stran, které nebyly schopny čelit tomuto nebezpečí a podrobně se zabývá i osobností Edvarda Beneše a jeho podílem na poválečném politickém vývoji.

Kniha je rozdělena do několika částí, závěrečná část příznačně nazvaná Truchlivá sklizeň obsahuje úvahy o Benešových dekretech a s tím související odsun českých Němců. Kromě toho autor sleduje a analyzuje Benešovu rehabilitaci jeho státnické autority po osvobození; v této souvislosti zmiňuje i výjimečné postavení, které Československo v té době zaujímalo mezi zeměmi střední a východní Evropy. Autor seznamuje čtenáře i s důvody, které presidenta Beneše vedly ke spolupráci s komunisty a na jednom místě ho takto cituje: převezmou-li komunisté spoluodpovědnost za osud republiky, omezí se jejich agilnost, ulomí se hrot jejich revolučnímu usilování.

Autor podrobně popisuje plán hromadného vysídlení českých Němců, s nímž president Beneš vystoupil již v roce 1943 před sovětského vůdce Stalina, který samozřejmě nadšeně souhlasil. Poutavým způsobem popisuje autor i Pražské povstání a podíl vlasovců na osvobození Prahy, jejich zásah ve prospěch povstalců, který se ukázal jako rozhodující. Zároveň zmiňuje i politická střetnutí, která bojové účasti vlasovců předcházela; konflikt mezi generálem Kutlvašrem, vrchním velitelem Pražského povstání a komunistou Josefem Smrkovským, který vlasovce považoval pouze za zrádce Sovětského svazu a odmítal s nimi jednat. Autor dál zmiňuje účast Buniečenkovy divize a následné obklíčení vlasovců u Lnářů v západních Čechách i jejich následný tragický osud.

Popis poválečného klimatu doby, kdy každý protestní hlas proti čemukoliv byl považován za národní zradu, je nepochybně cennou ilustrací tehdejší doby; autor připomíná jména několika málo novinářů, jako byl Michal Mareš a Pavel Tigrid, kteří se alespoň pokusili upozorňovat na brutalitu prováděného odsunu českých Němců. Osudným se stalo i vypjaté období, které nastalo po květnovém osvobození v Československu, které nedovolovalo nastavit společnosti žádné kritické zrcadlo jejích vlastních činů. A právě v tomto kontextu je publikovaná kniha nepochybně ojedinělá tím, že bez pověr i iluzí, jak je řečeno hned v úvodu knihy, seznamuje čtenáře s ošidnými představami i spornými rozhodnutími tehdejších politických představitelů, včetně presidenta Beneše. Na závěr se autor zamýšlí nad během dějin, kde nic nekončí a všechno začíná znovu. Československo sice vyhrálo válku, ale mír prohrálo na dlouhá a dlouhá léta ..., uzavírá autor.

Knihu nepochybně ocení nejen čtenáři zajímající se o historii, ale i učitelé a profesoři na všech stupních vzdělávání a každý, kdo sleduje a zajímá se o současnou dobu a její historické pozadí.

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio