Oscar Wilde: Vějíř lady Windermerové. Brilantní komedie o slušné ženě s pochybnou minulostí

15. říjen 2022

Je žena s „pochybnou minulostí“ přijatelná pro vybranou společnost, která se sice tváří ctnostně, ale s její vlastní morálkou to ve skutečnosti dopadá bledě? Právě takovou otázku pokládá ve své salónní hře Vějíř lady Windermerové Oscar Wilde. Jiskřivé konverzační komedii nechybí vtipný paradox, slovní hříčky, ironie ani vybroušený styl. V hlavních rolích Viktor Preiss a Kamila Špráchalová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jana Paterová
Osoby a obsazení: lord Windermere (Viktor Preiss), lady Windermerová (Kamila Špráchalová), lord Darlington (Jiří Dvořák), paní Erlynnová (Vilma Cibulková), vévodkyně z Berwicku (Jaroslava Adamová), lord Augustus Lorton (František Němec), lady Agáta Carlislová (Karolina Kaiserová), pan Dumby (Oldřich Vízner), lady Plymdalová (Gabriela Vránová), pan Cecil Graham (Jiří Štěpnička), lady Stutfieldová (Jelena Juklová), pan Hopper (Václav Vydra), lady Jedburghová (Viola Zinková), Parker, komorník (David Hák), paní Cowperová + žena 1 (Luďa Marešová), žena 2 (Zuzana Vojtíšková), žena 3 (Libuše Šplíchalová), muž 1 + hlas (Petr Železný), muž 2 (Petr Šplíchal), muž 3 (Jiří Litoš), muž 4 (Tomáš Pergl) a žena 4 (Eva Přibylová)
Překlad: Milan Lukeš
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2003

Oscar Wilde, jehož jméno je spojeno s vtipným paradoxem, ironií, bonmoty a vytříbeným stylem, se narodil v irském Dublinu. A přestože jeho matka, spisovatelka a básnířka, se angažovala v protibritském hnutí Mladé Irsko, její syn šel zcela jinou cestou. Po studiích v Oxfordu získával autorské ostruhy jako básník a brzy se stal nepostradatelným hostem londýnských salónů, kde na sebe poutal pozornost břitkými aforismy a epigramy. Psal pohádky, eseje, povídky a po svém nejslavnějším románu Obraz Doriana Graye se začal prosazovat i jako autor salónních komedií.

První z nich byl právě Vějíř lady Windermerové, brilantní konverzační hra o ženě s pochybnou minulostí, kterou pokrytecká společnost odmítá ve jménu tzv. morálky. Ovšem, kdo se zde chová mravně a kdo ne, to je právě předmětem Wildeovy nekonvenční společenské kritiky. Přesto, že Vějíř lady Windermerové zahajuje řadu nejslavnějších Wildeových komedií (Ideální manžel, Jak je důležité míti Filipa…), nechybí mu nic z toho, co je pro tohoto autora charakteristické.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související