Opera „Alice in bed“ zkoumá život rozpolcené designerky

7. květen 2014

Na závěr sezony připravil soubor Janáčkovy opery světovou premiéru vokálně-instrumentální skladby pro šest hlasů, dětský hlas, čtyřhlasý sbor a tanečníka, která vznikla spoluprací mezinárodního týmu autorů.

V Národním divadle Brno dnes zazní ve světové premiéře nová česká opera Markéty Dvořákové a Ivo Medka „Alice in bed“. Věčnou otázku smyslu tvůrčího života řeší autoři prostřednictvím Carrollovy Alenky.

Ta je ovšem už dospělá a jako úspěšná designérka počítačových her svádí tvrdý vnitřní boj mezi touhou po komerčním úspěchu a bohatým vnitřním životem plným fantazií z vlastního dětství. Náročné pěvecké party má kromě šestice dospělých zpěváků i pětiletá Julie Šebestová v roli malé Alenky. Text je navíc v angličtině, protože na vzniku díla se podíleli i zahraniční umělci, celkový dojem podtrhují videoprojekce od skutečného návrháře počítačových her.

Vokálně-instrumentální skladba pro šest hlasů, dětský hlas a tanečníka byla zkomponována jako mezinárodní teamwork čtyř autorů – Anny Daschkey (D), Markéty Dvořákové (CZ), Ivo Medka (CZ) a Sjarona Minailo (IZR, NL). Textovou část vytvořili Daschkey a Minailo s participací obou autorů hudby – Dvořákové a Medka. Nedílnou součástí této multimediální kompozice je videosložka, které se ujal skutečný tvůrce počítačových her Lukáš Medek.

autoři: hol , Karel Kratochvíl
Spustit audio