Olomoucký filmový festival AFO i snímek Osobní život díry ukazují poetiku vědeckého poznání

10. květen 2021

Artcafé se otevřelo vědě, právě tak město Olomouc, kde od 27. dubna do 11. května probíhá 56. ročník mezinárodní festivalu populárně-vědeckých filmů AFO.

Zajímají vás vzdálené planety, oceány, robotika nebo role sci-fi žánru v popularizaci vědy? Poslechněte si populárně-vědecké ArtCafé a nechte se divácky inspirovat. Celý záznam pořadu ArtCafé, včetně hudebních ukázek inspirovaných programovými sekcemi festivalu, najdete v audiu pod článem.

Ondřej Vavrečka: Osobní život díry

Festival Academia Film Olomouc (AFO) se během uplynulých dekád neustále rozrůstá. Jeho programový ředitel Ondřej Kazík představil nejen tématické sekce festivalu, ale i důvody výběru filmů a historii této mezinárodní akce. Za zástupce z řad filmařů, kteří na AFO prezentují své filmy, přijal pozvání režisér Ondřej Vavrečka, se kterým jsme si povídali o motivech z jeho posledního filmu Osobní život díry. Vavrečkův snímek, který je zároveň poetický i vědecký, experimentální i dokumentární a konečně jak faktický, tak metaforický, podnětným způsobem rozšířil obzory toho, co může být populárně-vědeckým filmem.

Populární může být i věda

AFO samotné dlouhodobě tlumočí veřejnosti složité vědecké otázky a tím, prostřednictvím filmu, odhaluje vědu jako součást kultury. Festival, který lesto představuje sto šest filmů, reprezentující to nejlepší ze současné dokumentární tvorby věnující se vědě, je přístupný online a zdarma.

Pořad připravila: Anna Luňáková
Hudbu vybrala: Anna Kolářová
Spustit audio

Související