Vesmír nás fascinuje i děsí. Jak přispívá fotografie k utváření našich představ o vesmíru?

26. leden 2021

Fotografie nám ukazuje vesmír tak, jak bychom ho nikdy lidským okem nespatřili. Jak vnímají vesmírnou krajinu Jan Dotřel a Ines Karčáková?

Vesmír nás od pradávna inspiruje, fascinuje i děsí, ať už jej pozorujeme jen očima nebo vyspělými přístroji. Naši představu o vesmíru z velké části dotvářejí vědecké i amatérské fotografie a vizualizace. Ty podněcují naši představivost a zájem o vědu.

Kurátor a umělec Jan Dotřel se na svých fotografiích snaží v pozemských podmínkách napodobit vizuální jazyk vesmírných sond. Tím divákům zprostředkovává náhledy na světy, které nemohou spatřit na vlastní oči. S vizualizacemi pracuje tak, aby s největší pravděpodobností zachytil krajinu, jak by vypadala „tam“. Jeho fotografie vznikají často na Mostecku, kde terén připomíná poušť a kosmické scenérie. „Fascinovalo mě to, že pokud vyfotografujeme jisté části naší krajiny, naší bezprostřední reality, na první pohled vypadají jako vesmírná krajina,“ říká Dotřel.

P R A H A ,  2 0 1 3 | LAND / ART

Ines Karčáková zkoumá astrofotografii a hranice mezi surovým záznamem z teleskopu a jeho estetizovanou formou, která slouží k popularizaci astronomie. Krásné a barevné vesmírné fotografie, s nimiž se obvykle setkáváme, ovlivňují naše představy o vesmírném prostoru, s realitou ale často nemají nic společného.

Většina lidí, která vidí fotografie publikované v populárních časopisech, si myslí, že kdybychom vycestovali do vesmíru, tak svět bude vypadat takto.
Ines Karčáková

Podle Jana Dotřela jsou věda a umění dvě intelektuálně náročné disciplíny, mezi nimiž často dochází k syntéze. To co podle jeho slov naši kulturu posouvá nejvíce jsou právě vědecké poznatky, pokud jsou ale vnímány pouze empiricky, může se stát, že jsou příliš rigidní. „Umění je katalyzátor, který dokáže vědě nabídnout odpovědi, které ona sama neumí,“ dodává umělec.

Pořad připravila: Agáta Hrnčířová
Hudbu vybíral: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související