Olomouc zaplavil pohyblivý obraz. Začíná festival PAF

6. prosinec 2018

Více než 80 programových bloků ve 14 lokalitách napříč Olomoucí, průřez aktuálním zahraničním i tuzemských audiovizuálním uměním, to vše je letošní PAF, který proběhne od 6. do  9. 12. 2018.

Přehlídka filmové animace a současného umění začíná dnes a potrvá do neděle, bude se promítat, diskutovat, na programu jsou experimentální i klasičtější produkce. „PAF se po sedmnácti letech postupně vyprofiloval v něco jako značku nebo label. Kromě té kurátorské, dynamické části se věnujeme také publikační činnosti a částečně i distribuci. Samotný festival je pak jakýmsi vyvrcholením našich celoročních aktivit a zároveň impulsem, s čím pracovat další rok,“ říká dramaturg přehlídky Martin Mazanec.

Lapsus a chyba jako inspirace

Festival má jednu soutěžní sekci, přehlídku českého pohyblivého obrazu Jiné vize. 

Jan Švankmajer – Hmyz – film still

Desítku finalistů vybírá vždy s osobním vkusem jeden pověřený kurátor a spíš, než o to vybrat nejlepší dílo, jde o soustavné každoroční mapování tuzemské produkce. Ostatní festivalový program spojuje jedno téma – letos lapsus, chyba nebo zkrat. „Východiskem nám byla různá znejistění, která pramení ať už z environmentální, technologické, politické nebo společenské situace. A dospěli jsme k názoru, že jakákoliv chyba nebo lapsus vede ve finále ke zpřítomnění existence v tom pozitivním významu,“ vysvětluje Mazanec.

Přijede i spolupracovník Björk

Díky PAFU se můžete v Olomouci setkat s postavami tuzemské i zahraniční filmařské obce, s publicisty, teoretiky, kritiky.

Ukázka z díla Jesse Kandy

„No tak my nemáme největší hvězdy… ale asi tím nejvýraznějším úlovkem v našem programu je Jesse Kanda, což je experimentální filmař, autor řady videoklipů, dvorní spolupracovník venezuelského producenta, který si říká Arca. Vytváří zvláštní svět zabydlený lesklými mutanty, kteří trošku vypadají jako lidé, trochu ne. Spolupracoval také třeba s FKA Twigs nebo s Björk. A přijede také Jon Rafman, který se proslavil sbírkou znepokojivých výjevů násilí, které zachytil Google Street View,“ doplňuje tiskový mluvčí PAFU Max Dvořák.

V ArtCafé jsme detailně rozebrali nadcházející program přehlídky, zmínili i nedávnou zahraniční edici PAF New York. Celý záznam pořadu včetně rubriky od kolegů z Radia Wave a hudby, která s PAFem úzce souvisí a vybral ji Dominik Gajarský, můžete poslouchat zde:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.