Odkrývání magických míst v románu Michala Ajvaze Druhé město

16. červenec 2022

Četba na pokračování z románu českého spisovatele, ve kterém osamělý hrdina příběhu narazí v antikvariátu na knížku psanou neznámým písmem a přinese si ji domů. Tím začíná dlouhé hledání neznámého města, z něhož koupená kniha pochází a jež žije v podivné symbióze s Prahou, na jejích okrajích a na rubu známých prostorů.

Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Kamil Halbich
Připravil: Petr Šrámek
Režie: Vít Vencl
Premiéra: 3. 7. 2022

Vypravěč prochází Prahou za noci, kdy druhé město ožívá, setkává se s jeho obyvateli, svádí boje s jeho zvířaty, uniká před zbraněmi obránců druhého města, sleduje jeho slavnosti a debatuje s jeho kněžími. Přitom se stále snaží porozumět smyslu města, které se před ním rýsuje, a proniknout do jeho středu, který před ním neustále uniká.

Michal Ajvaz

Prozaik, filozof a esejista Michal Ajvaz vystudoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy češtinu a estetiku, diplomovou práci o Richardu Weinerovi obhájil v roce 1974. Pracoval v různých dělnických profesích, v roce 1994 si zvolil svobodné povolání. Od roku 2003 působil v Centru pro teoretická studia. Za román Prázdné ulice získal v roce 2005 cenu Jaroslava Seiferta, za román Lucemburská zahrada v roce 2012 cenu Magnesia Litera v kategorii Kniha roku.

V románu Druhé město využívá autor pražský topos: magie místa se dokáže vyjevit za předpokladu, že se dokážeme vymanit z účelového a schematického vnímání reality a otevřít svou citlivost poezii zapadlých zákoutí, temných uliček, periferie a noci. Vypravěčský subjekt Druhého města putuje Prahou, která se mu postupně stává iniciačním prostorem bez hranic.

autor: Petr Šrámek
Spustit audio

Související