Objev genu bránícího tvorbě pylu u rostlin

13. duben 2012

Následující příspěvek ze světa vědy, který připravila Jana Olivová, nás zavede do světa rostlin – a to rostlin, u nichž se projevuje tzv. pylová sterilita, tedy netvoří pyl.

Na rozdíl od živočichů, kteří mají oddělené pohlaví, má mnoho rostlin květy oboupohlavní: jsou to hermafrodité, kteří mají jak pohlavní orgány samčí – tedy tyčinky, tak samičí – pestíky.U některých druhů se však objevují jedinci, kteří mají květy jak oboupohlavní, tak čistě samičí – chybí jim tyčinky, a tudíž nemohou tvořit pyl. Hovoří se o samčí sterilitě těchto rostlin. Proč tomu tak je a jaký gen je za to zodpovědný? To zkoumal u známé modelové rostlinky silenky obecné tým českých, amerických a německých vědců: A skutečně se jim podařilo najít speciální gen, který pravděpodobně vede u zmíněné luční byliny silenky k její sterilitě a může bránit tvorbě pylu. Nachází se v buňkách v útvarech zvaných mitochondrie a dostal označení bobt. Svůj objev badatelé uveřejnili v mezinárodním odborném časopise PLoS ONE.

Za českou stranu se na výzkumu podíleli vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd: doktorka Helena Štorchová, která nyní působí na Aljašské univerzitě ve Fairbanks v USA, a doktor Karel Müller. Jak uvedl v rozhovoru s Janou Olivovu, jimi nalezený gen je takzvaně chimérický, vznikl totiž spojením částí různých jiných genů.

autor: Jana Olivová
Spustit audio