O hudbě Orientu s Edwardem Powellem

24. březen 2011

Kolik českých muzikantů se snaží proniknout do tajů východní hudby… A většina z nich přitom netuší, že fundovaného pedagoga mohou najít i u nás.

Jmenuje se Edward Powell, původem je z Kanady, ale v současné době žije na severní Moravě. Vedle pěti let strávených v Indii studoval hudbu v Maroku, Řecku, Turecku i dalších zemích, indickou vážnou hudbu pak sám učil na italské konzervatoři a stal se na této škole vůbec prvním učitelem ze Západu, jemuž takový náročný úkol svěřili. Edward Powell vydal šest sólových alb, vede workshopy, v pondělí 28. března má navíc v Praze koncert (s Elen Kubičkovou. Mandragora, Korunní 16) a těsně před tím bude hostem v Čajovně Petra Dorůžky.

Powellovo poslední album Ragmakam vzbudilo nadšený ohlas, jeden kritik dokonce učinil odvážné srovnání se skupinou Shakti kytaristy Johna McLaughlina. První část názvu alba, rag, odkazuje na indické ragy, a druhá, makam, na hudební systém Egypta, Turecka a dalších východních zemí - a tyto dvě hudební souřadnice zároveň definují svět Edwarda Powella, který je navíc velmi originálním stavitelem hudebních nástrojů. Jeho zatím nejpokročilejším modelem je impozantní loutna se dvěma krky: ragmakamtar, jejíž jedna část funguje podobně jako arabská loutna oud a druhá jako indický strunný nástroj sarod.

Rozhovor s Edwardem Powellem poslouchejte v Čajovně v pondělí 28. března.

www.edwardpowell.com

Spustit audio