Nové studiové nahrávky: Velké tercie Petra Bakly a nymfy stromů Lenky Noty

17. duben 2022

Nové vydání Futurissima přináší další svědectví o tom, že se v rozhlasových studiích nahrává také nová tvorba českých skladatelů. V případě nahrávky křehké, meditativní kompozice s názvem Major Thirds (Velké tercie) jednoho z našich neoriginálnějších českých skladatelů Petra Bakly se jedná o snímek, za kterým stojí klavírista Miroslav Beinhauer a Brno Contemporary Orchestra s Pavlem Šnajdrem.

O skladbě Ptelea a jiné dryády mluví její autorka "vídeňská Češka" Lenka Nota jako o ekologické symfonii. Natáčel opět Miroslav Beinhauer a basklarinetista Lukáš Daňhel, v ostravském Studiu 1 zaznamenal tandem František Mixa a Lubomír Výrek.

Petr Bakla psal Velké tercie na objednávku Českého centra New York, které v roce 2016 prezentovalo českou hudbu ve Spojených státech. „Motorem skladby je rytmické řešení, až potom jsem do ní dosadil tento interval. Jedná se vlastně o jakési variance na různou rychlost pohybu, rozlaďování a dolaďování, pravidelně nepravidelné střídání tichého s hlasitým“, říká mj. v rozhovoru skladatel. Jaké napětí může způsobit jedna obyčejná tercie hraná pěti nástroji? Poslechněte si. Baklova hudba je vysoce abstraktní a umělecky autentická, stejně jako jeho orchestrální kompozice.

Damoklův meč ve formě objednávky je důležitý také pro Lenku Notu. Skladatelka, muzikoložka, hudební publicistka, manažerka a česká Rakušanka, dostala prosbu o skladbu pro basklarinet a klavír v roce 2019 a přišla z Kypru. „Ptelea a jiné dryády čerpá z řecké mytologie a hlavní hlas v ní mají nymfy stromů. A spolupráce s českými interprety už ve studiu? Neuvěřitelně inspirativní a aktivní, za takovou jsem vždycky vděčna“, říká v rozhovoru autorka. Koncem června 2022 uvede festival Smetanova Litomyšl hodinovou operu Lenky Noty s názvem Jsem kněžna bláznů. Libreto Olgy Sommerové je inspirované životem Boženy Němcové.

Spustit audio