Nové poznatky o stonožkách

13. leden 2015

Moderní biologické vědy, včetně genetiky, odhalují nové skutečnosti i o tak prastarých živočiších, jako jsou mnohonožky a stonožky.

Doktor Gregory Edgecomb z Muzea přírodních dějin v Londýně považuje, ač se to mnohým z nás může zdát zvláštní, za jedny z nejzajímavějších tvorů – stonožky a mnohonožky. Není podle něj mnoho lidí, kteří by o těchto členovcích něco věděil, důvodem je podle jeho slov částečně to, že je zas tak moc nevídáme.

Velmi aktuálními tématy výzkumu jsou v současnosti právě evoluce stonožek i vývoj jednotlivců v současnosti: jejich životní cyklus, různé fáze jejich vývoje od vajíčka až po dospělé jedince. Vědci zkoumají, jak se v průběhu vývoje mění jednotlivé rysy těchto členovců, a stále víc se zaměřují i na aktivitu jednotlivých genů v různých částech těla – tedy kdy se informace uložená v daném genu převádí v konkrétní buněčnou strukturu nebo funkci atp.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.