Norbert Frýd: Hrob u zdi – Hvězdicový let

14. březen 2019

O znamenitém kazateli, ale přísném soudci, nebo napínavý příběh o mládí, přátelství a cestě balónem. Dvě povídky z pera autora působivého románu z prostředí koncentračního tábora Krabice živých. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Českobudějovický rodák Norbert Frýd se narodil do českoněmecké židovské rodiny. Během druhé světové války byl deportován do Terezína a později do Osvětimi a Dachau-Kaufering, odkud v roce 1945 utekl. Po válce pracoval na velvyslanectví v Mexiku a také se uplatnil jako redaktor Československého rozhlasu. Za vrchol jeho tvorby je považován román Krabice živých, odehrávající se v prostředí koncentračního tábora.

Kromě spisovatelské činnosti se Frýd také věnoval fotografii; vlastními fotografiemi tak ilustroval své cestopisné knihy, ale například i knihu S. K. Neumanna Neexotická Kuba.

Dvě krátké povídky Norberta Frýda natočila v roce 1998 režisérka Olga Šubrtová v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu. Hlavní postavou první z nich – Hrob u zdi – je brodský rebe, který chce být naprosto spravedlivý, je znamenitým kazatelem, ale přísným soudcem. Po smrti místního bohatého restauratéra Šmula k rabínovi zavítá Šmulův synovec, který chce strýce nechat pohřbít. Rabín však ve Šmulovi vidí lakomce, a tak ho nechá pohřbít u zdi. Naopak za příkladného člověka rabín považuje hospodského Nauma, kterého vychválí. Jenže ne vše je tak, jak se může na první pohled zdát.

V druhé povídce – napínavém příběhu o mládí a přátelství s názvem Hvězdicový let – potkává Evald, řečený Valda, ve výčepu svého kamaráda a vypráví mu fantastický příběh o cestě balónem. O tom, jak se shodou okolností přichomýtl k hvězdicovému letu, závodu z Budějovic až do Pasova. A vůbec netušil, o jak nebezpečné dobrodružství půjde.

Účinkují: Petr Šporcl, Petr Červinka, Martin Davídek a Jan Dvořák

Režie: Olga Šubrtová
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu v roce 1998.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.