Anděl a rukavice, Čtyři andělé a Styky a známosti. Poslechněte si povídky Jiřího Daníčka!

22. říjen 2023

První dvě povídky spojuje postava anděla, bytosti přicházející bez zvaní a patrně odvádějící z všednosti, ve které se obě povídky odehrávají. V povídce s názvem Styky a známosti aneb Die schönste Beine aus den ganzen Ungarn nás autor zavádí do prostředí, které jako by vypadlo ze starého světa, do starobince, kde vládnou zvyky spojující nás s minulostí. Premiéru připravenou k autorovým 75. narozeninám poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Hanuš Bor
Připravil: Petr Gojda
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 21. 10. 2023

Jiří Daníček (22. 10. 1948) je básník a novinář, dlouholetý člen redakce věstníku židovských náboženských obcí Roš chodeš, působí také v nakladatelství Sever i v Pražské židovské obci a Federaci židovských obcí. 

Do literatury vstoupil v 70. letech – svou první sbírku Plavba potopené lodi vydal jako soukromou bibliofilii, Dům z listí roku 1980 v samizdatu. V letech 1982 až 1990 redigoval samizdatovou edici Alef věnovanou tvorbě židovských autorů a židovské tematice. Po roce 1990 vydal postupně opět Dům z listí a sbírky Směr písma, Kam a odkud, Katzovy sady a Tritanopie.

Vedle šestice básnických knih se knižně věnoval také žánru cestopisu – v Zápiscích z cest do Itálie. Psal také texty pro někdejší vltavskou řadu Psáno kurzivou.

Spustit audio

Související