Mámivá noc. „Milostné“ povídky Jana Weisse, Josefa Škvoreckého, Karla Konráda, Karla Čapka a Ignáta Herrmanna

3. květen 2019

Dojemné, veselé i lehce sarkastické příběhy, vyprávění o čisté dětské lásce, o omamném vzplanutí mladickém, o zhoubné síle žárlivosti či o tom, jak romantické představy a sny v průběhu let pohřbí šeď každodennosti. Pětici povídek známých autorů z výboru Mámivá noc poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nakladatelství Odeon vydalo roku 1970 výbor české prózy s milostnou tematikou pod názvem Mámivá noc. Jsou v něm zastoupeni autoři různých generací, kteří na téma lásky nahlížejí z těch nejrozmanitějších úhlů. V pořadu Stránky na dobrou noc zazní povídky od Jana Weisse, Josefa Škvoreckého, Karla Konráda, Karla Čapka a Ignáta Herrmanna. 

Václav Neužil

Jan Weiss se v povídce První láska vrací do dětství a vzpomíná na své první milostné vzplanutí. V krátké próze Josefa Škvoreckého Kterak došlo k mému sňatku, jak už jsme u autora Tankového praporu, Miráklu, Lvíčete a dalších skvělých próz zvyklí, o romantiku rozhodně nejde, zato nechybí svébytný, poněkud černý humor. Mechanika lásky Karla Konráda nám zase přiblíží, nakolik se liší mechanismy lásky u zvířat a u lidí. O tom, že ve věcech lásky neplatí žádné důkazy, pojednává krátká próza Karla Čapka Naprostý důkaz. Ignát Herrmann ve svém textu Staré botky, a to botky mé staré píše, jak proměnlivé jsou lidské touhy, jak časem zevšední i to, co bylo kdysi opěvováno a zbožňováno.

  • Jan Weiss: První láska
    Účinkuje: Ladislav Frej

  • Josef Škvorecký: Kterak došlo k mému sňatku
    Účinkuje: Michal Zelenka

  • Karel Konrád: Mechanika lásky
    Účinkuje: Václav Neužil

  • Karel Čapek: Naprostý důkaz
    Účinkuje: Ivan Jiřík

  • Ignát Herrmann: Staré botky, a to botky mé staré
    Účinkuje: Ivan Řezáč

    Z výboru povídek Mámivá noc vybrala Marina Feltlová.
    Režie: Vlado Rusko
    Natočeno v roce 2019.
autoři: Marina Feltlová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio