Karel Čapek: Továrna na absolutno

26. prosinec 2018

Dvoudílná dramatizace antiutopistického románu o hrozbách nekontrolovaného pokroku, fanatismu a lidském svědomí. Účinkují Vladimír Brabec, Rudolf Hrušínský, Jiří Adamíra, Gabriela Vránová, Petr Haničinec, Ilja Racek, Jiří Holý, Zdeněk Řehoř, Jan Přeučil a další. Natočeno v roce 1988. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Na počátku Čapkova antiutopistického příběhu stojí fenomenální vynález schopný bezezbytku zužitkovat energii obsaženou v jakékoliv hmotě. Současně s ní se však uvolňuje i „duchovní“ podstata věcí a ta ovlivňuje chování lidí snad ještě víc než hmotné důsledky vynálezu.

03725852.jpeg

Podobně jako v dalších dílech zajímá i v Továrně na absolutno autora především celkový dopad převratných objevů na jednání a myšlení lidí. Dvoudílnou inscenaci z roku 1988 poslouchejte on-line.

Osoby a obsazení: Vypravěč (Vladimír Brabec), ing. Rudolf Marek, vynálezce (Rudolf Hrušínský), G. H. Bondy, průmyslník (Jiří Adamíra), Elen Machátová, jeho snoubenka (Gabriela Vránová), Msgre Linda, světící biskup (Petr Haničinec), Dr. Hubka (Ilja Racek), Rosenthal, člen správní rady záv. MEAS (Jiří Holý), Machát, člen správní rady záv. MEAS (Zdeněk Řehoř), Koťátko, centrální ředitel (Jan Přeučil), Kuzenda, strojník (Vlastimil Brodský), Brych, zámečník (Jaroslav Moučka), Pepouš ze Štěchovic (Jiří Lábus), Maruška ze Štěchovic (Lenka Termerová), Pan Hudec (Bohumil Bezouška), pekař (Ladislav Šimek), hajný (Steva Maršálek), Hruška, četník (Jan Skopeček) a další

Dramatizace: Jan Pišta
Hudební improvizace: Jiří Strohner
Dramaturg: Pavel Minks
Režie: Jiří Horčička

Natočeno v roce 1988.

autoři: Klára Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.