Tonda Blaník znovu na scéně

3. únor 2018

Nový film Marka Najbrta Prezident Blaník je kontroverzní. Ty, kteří mají různé politické názory, nesjednotí, a některé z dosavadních spojenců možná rozdělí.

V Mozaice Českého rozhlasu Vltava o tom mluvili Tomáš Pilát a Tomáš Seidl. Podívali se na to, jak se film povedl a jaké pocity může v divácích zanechat. A samozřejmě i na to, nakolik tenhle prudce aktuální snímek bude někoho zajímat ještě za dva, tři roky.

O co ve filmu jde

Vlivný a bezskrupulózní lobbista Tonda Blaník se rozhodne kandidovat na prezidenta republiky. Kvůli nedoručeným podpisovým archům není zaregistrován, a tak kouká, s kým a proti komu se spojit, aby si udržel vliv na politické dění. V čemž mu pomáhají jeho dva asistenti – Lenka a Žížala. Tyhle tři postavy známe už z oblíbeného internetového seriálu Kancelář Blaník. Pro film ale museli scenáristé vymyslet nosnější dějovou linku, která by utáhla celovečerní film. Trochu změnili i způsob natáčení, ale ne moc. Roztěkanost kamery zůstává, jenom je jí méně. Tvůrci chtěli dát divákům možnost si chvílemi odpočinout.

Prezident Blaník

Děj ale příliš jednoduchý není a vyskytuje se v něm řada postav z různých společenských sfér. Třeba umělci vesměs představující takzvanou Pražskou kavárnu, i když něco takového neexistuje. Dále prezidentští kandidáti, z nichž většina dokonce během skutečných voleb řekne do kamery pár slov. Jsou tu vrcholní politici i takzvaně obyčejní lidé, kteří podepisují nominační archy a vysvětlují, koho a proč budou volit. A tahle nesouměrná směs je ve filmu dobře promíchána. Dva příklady: Lenka má dítě s šéfem Pirátské strany Ivanem Bartošem, dramaticky se o ně hádá a občas to citově nezvládá. A Žížalu v jednu chvíli sprostě unesou pravdoláskaři, jak jinak, propojení s Pražskou kavárnou. Pravdoláskaři tvoří mafiánskou, v zásadě gangsterskou skupinu, kterou vede tvrdý a nekompromisní boss.

Prezident Blaník

Životní role pro některé neherce i Marka Daniela

Toho bosse hraje Jan Potměšil. A jde z něj hrůza. Se ctí se svých filmových rolí zhostili i osobnosti nehereckého světa: ekonom Tomáš Sedláček, etiketista Ladislav Špaček, zmíněný Ivan Bartoš, poslanec Miroslav Kalousek, moderátor Jakub Železný, bavič Aleš Háma, právník Tomáš Sokol, nebo písničkáři Jaroslav Hutka a Tomáš Klus. I skupina Číňanů, kteří chtějí koupit většinu Prahy včetně Pražského hradu.
Životní filmovou roli má ovšem v Prezidentu Blaníkovi Marek Daniel, film je jeho velkým sólem. Bravurně zvládá jak Tondu Blaníka, tak Václava Havla opouštějícího svůj hrob.

Universum Brdečka. Celovečerní dokument připomíná legendu českého filmu

Universum Brdečka, 2017

Do kin se dostává dokument Universum Brdečka. Představuje spisovatele, scenáristu, výtvarníka, animátora a režiséra Jiřího Brdečku.

Satira, která tu chybí

Režisér Marek Najbrt ze země zvedl rukavici, která se jmenuje filmová politická satira. A která u nás bolestně chybí. Najbrt ji dělá vkusně, neurážlivě, i když, a to zbytečně, s použitím značného množství vulgarit.

Možná právě satira, humor a nadhled je to, co mnoha lidem pomáhá přežít společenský marasmus. Že tenhle marasmus Najbrt se svými spolupracovníky zachytil, byť nadlehčenou formou, je do budoucna dobře. Za pár let asi většina politických protagonistů snímku nebude nikoho zajímat; ovšem to, co se tu dělo, ano. Prezident Blaník tak může být chápán jako dokument doby (byť to není dokonalý zpravodajský pohled na prezidentskou volbu v roce 2018, ale filmově vyjádřený názor na ni). A v roce 2068 se na něj můžeme my (naši potomci nebo potomci našich potomků) dívat s takovým zájmem, s jakým dnes sledujeme filmy z roku 1968.

Spustit audio