Noční optika: Hrajeme chatter music

9. březen 2017

Noční optika je instrumentální kvinteto, jehož skladby vycházejí zčásti z jazzu a zčásti z hudby klasické. Kapela vznikla původně jako kvarteto v souvislosti s absolventským koncertem klavíristy, klávesisty, skladatele a kapelníka Jakuba Dvořáčka v roce 2001, první skladby tedy vznikly ještě na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

O rok později se přidal kytarista a další skladatel Mirek Nosek. Současné složení doplňuje Štěpán Zbytovský, který střídá příčnou flétnu a basklarinet, Jan Keller na baskytaru nebo violoncello a Jan Dvořák na bicí.

Živé vysílání z Galerie Vinohradská 12 bylo v koncertní historii Noční Optiky unikátní a do jisté míry premiérová, skupina totiž hrála svoje skladby v podstatě akusticky, za nestandartních zvukových podmínek, veškerý zvuk byl plošně snímán dvěma rozhlasovými mikrofony. Jan Dvořák okleštil svou baterii bicích nástrojů na základní sestavu, Jakub Dvořáček rozehrál místo elektronických kláves koncertní křídlo, které v Galerii pro tyto příležitosti máme, a výsledný zvuk nakonec všechny příjemně překvapil.

03818741.jpeg

Členům Noční Optiky je vlastní nadhled, smysl pro humor a silný příklon k dadaismu a podobným druhům poetiky, což probleskuje i v rozhovoru. „Nejsme vyvážení, protože vyvážení je stav klidový, my jsme neustále vykloubení, vychýlení na jednu či na druhou stranu, je nám sympatický stav kmitový, kdy se vyvažujeme z jedné strany na druhou a zpět.“ Tuto svéráznou charakteristiku potvrzuje i název jednoho z alb Noční Optiky, Chatter, což znamená v odborné technické literatuře určitou chybu nebo výkyv. „To se nám tak zalíbilo, že od té doby hrajeme chatter music.“

Noční Optiku můžete vidět a slyšet převážně v pražských klubech (nejčastěji a nejraději v Aghartě a Jazzdocku), účastní se také festivalů (Jazz Goes to Town, Alternativa, Agharta Prague Jazz Weekend), čas od času podniká ale i výlety do jiných formálních vod. V minulosti Noční Optika například spolupracovala s hercem Petrem Stachem na melodramu Kat na text novely Friedricha Dürrenmatta, jehož hudbu složil Jakub Dvořáček. Pánové nahráli už celkem šest studiových alb; první z nich, Herbarium, vyšlo v roce 2007 u vydavatelství ARTA Records, následovaly Strojek z půdy v roce 2011, Astigma a Chatter v roce 2014 a předloni Coming soon.

Písně, které zní ve vysílání, jsou ale až na jednu výjimku všechny z nového alba, které Noční Optika dokončila úplně nedávno. Album Coral Beliefs Theory je čerstvě zmasterované a brzy bude vydáno. Geneze desky je zajímavá. Nové album vzniklo podle Štěpána Zbytovského s terapeutickým záměrem, pohybuje se v tématice psychických obtíží a nesouladů, už sám název alba je variací na termín Kognitivně behaviorální teorie.

03818740.jpeg

„Je to hudba, která vyvěrá z našich nejniternějších pocitů, to nepochybně, ale zároveň je to nahrávka, která vznikla na objednávku Institutu behaviorální terapie, tato deska má tedy ambici působit terapeuticky. Coral Beliefs theory – název odkazuje nejen ke zkratce KBT, ale ike korálům, specifickým organismům, které jsou skryté pod hladinou stejně jako psychické poruchy a okluzní fronty. My je vynášíme na povrch, děláme z nich malé hravé kuličky a doufáme, že tím přispějeme k blahu lidstva.“

V Telefonotéce zazněly písně KBT, Dušičky, Echolokátor, Vistas, Gospellin a Bipolární výprava.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.