Noc zlomených nehtů. První český rapový muzikál v Divadle pod Palmovkou

1. říjen 2024

Jak snadno se můžete kvůli dluhům a touze po rychlém zisku dostat do pasti drogové mafie? Před tím varuje nová inscenace Tomáše Dianišky nazvaná Noc zlomených nehtů. Pražské Divadlo pod Palmovkou ji uvádí coby první český rapový muzikál. Pod textem je kromě Jana Hanzlíka podepsán právě Tomáš Dianiška a Lenka Veverková.

„Obávám se, že kdyby naši hru viděli nějací drogoví bossové, tak by se nám vysmáli. Je to hodně nadsázka. Nemá to být nějaké dokumentární zobrazení fungování současného podsvětí, spíš je to pro diváky takový výlet za dobrodružstvím, ve kterém nejde ani tolik o drogy a podsvětí, jako spíš o to, že hlavní hrdinky prožijí nějaké dobrodružství a změní jim to život. Ze zakřiknutých putěk se stanou silnými ženami,“ líčí Tomáš Dianiška svoji novou inscenaci a Lenka Veverková dodává: „Na téhle hře je zajímavé to, že se můžeme ztotožnit s hlavními hrdinkami. Asi většina z nás nemá úplně ponětí o tom, jak se prodávají drogy, jak fungují mafiánské praktiky a co se všechno v podsvětí děje. Máme tam i nějaké věci ze sex clubu a tak dále. A všechno to prožíváme skrz ty dvě hlavní hrdinky, které jsou nevinné a nezkažené, a stejně s nimi na to nahlížíme a vstupujeme do toho s nimi poprvé.“ 

Chtěli jsme mimo jiné zkritizovat šovinistický svět mužů, ve kterém se najednou ocitnou mladé dívky, které nejsou tak silné a zběhlé a suverénní jako ti chlapi.
Tomáš Dianiška

Kde se vůbec tento námět hry vzal? Znají tvůrci dobře libeňské posvětí? Jak se pracuje s živou hudbou na jevišti? A jak se píše divadelní hra ve třech? Poslechněte si celý rozhovor s autory Tomášem Dianiškou a Lenkou Veverkovou.

Spustit audio

Související