Noc patří nám: bohužel

27. únor 2008

Brooklyn 80. let: Bobby Green je cosi jako příslušník zlaté mládeže. Občas si šňupne koks, hraje hazardní hry, jeho portorická milenka vypadá jako by vypadla z časopisu pro pány a navíc provozuje taneční klub, v němž se občas sejde pár ruskojazyčných mafiánů. Joseph Grusinsky, potomek ruských imigrantů, je policista, vzorný manžel a otec dvou dětí, kterého právě vyznamenali za zásluhy. UVNITŘ TRAILER!

Joseph a Bobby jsou bratři. A aby toho nebylo málo, jejich otec Bert Grusinsky je rovněž zasloužilým členem newyorské policie. Jakkoliv jsou zájmy a životní styly obou bratrů rozdílné, rodinné vazby ctí (nebo se o to alespoň snaží), jak je to v jejich komunitě zvykem. Třecí plochy, které díky nevšední konstelaci zákonitě vznikají, však narostou do neúnosné míry ve chvíli, kdy Joseph podnikne policejní razii v Bobbyho klubu. Jejím cílem je dopadnout drogového bosse Nižninského, který do svých obchodů hodlá Bobbyho zapojit - jen co vyřídí pár policistů, kteří mu brání v tom, aby svým kokainem ovládl trh. Brooklynský floutek se tak musí rozhodnout, na kterou stranu barikády se postavit. Až tak učiní, musí na té straně stát pevně i za cenu osobních ztrát.

Na takto jednoduchém a nepříliš originálním půdorysu postavil scenárista a režisér James Gray příběh o síle rodiny, zbloudilé ovci a statečnosti amerických policistů. Rozvržení připomínající zvláště v první třetině filmu antické tragédie či biblické příběhy o ztraceném synovi naplňuje Gray právě tím, co podobným žánrům přísluší - velkými slovy, gesty i činy. Činí tak ale natolik zapáleně, že se Noc patří nám pohybuje na hranici parodie - a v samém závěru se jí tu hranici podaří minimálně jednou nohou překročit. Nejen, že je děj situován do 80. let, ale je i vyprávěn způsobem, který této dekádě přísluší.

Noc patří nám

Prvoplánovost a patos na hranici snesitelnosti doprovázejí logické kotrmelce: obávanému ruskému mafiánovi ujde, že jeho případný kumpán pochází z policejní rodiny, několikrát prohledaný Bobby se vytasí s nožem ukrytým v rukávu, během měsíce je možné se stát policistou a být okamžitě nasazen do důležité akce... Jakkoliv je film z těch, které i minimálně náročný divák spíše přetrpí, jistou invenci nelze Grayovi upřít například v akčních scénách. Účinek automobilové honičky situované do prudkého lijáku je umocněn enervujícím rytmem stěračů, finální přestřelka se odehraje ve vysokém rákosí - i tu ale režisér dokázal spolehlivě zabít závěrečným záběrem, který jako by vypadl z filmů mnohem starších, než jsou ty z předminulé dekády.

Noc patří nám

Šťastnou ruku měl Gray ve výběru herců. Joaquin Phoenix v roli Bobbyho bez problémů utáhne značnou část filmu sám, až je člověku líto, že neměl štěstí na lepší scénář. Mark Wahlberg jako Joseph Grusinsky sice předvedl spíše jen odvar z kapitána Dignama ze Skryté identity Martina Scorseseho, ale alespoň není třeba litovat promarněného talentu hned dvou herců. Příjemně překvapí Eva Mendes jako Bobbyho milenka Amada - z lacině vyhlížející typu dokázala vytvořit skutečnou partnerku, která mu stojí po boku v dobrém i zlém.

Noc patří nám

Ve výsledku Grayovo krimi drama evokuje otázku, jestli to všechno mysleli tvůrci filmu vážně, nebo zda se jedná o nepovedenou oslavu retro filmů a vyprávěcích postupů z 80. let. V prvním případě jsem buď nepostřehla novou filmovou vlnu, nebo tvůrci filmu zůstali uvězněni v době, v níž se Noc odehrává. V tom druhém je Grayův snímek docela dobrou lekcí - retro ještě nemusí nutně znamenat patos, nostalgie lacinost a oslavu tradičních hodnot lze určitě pojmout tak, aby z ní nebyla teatrální fraška.

Noc patří nám

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailery), Palace Pictures

Noc patří nám (We Own the Night) krimi / thriller / drama, USA, 2007

Scénář, režie: J. Gray, střih: J. Axelrad, hudba: W. Kilar

Hrají: J. Phoenix, M.Wahlberg, R. Duvall, E. Mendes

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.