Nicolas Poussin: Nic jsem neopomenul. Z textů francouzského klasicistního malíře

10. leden 2022

Ztvárnit mýtus, napodobit přírodu. Rozhlasová koláž z textů francouzského klasicistního malíře Nicolase Poussina, dobových zpráv o něm i z Ovidiových básní. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Svatopluk Schuller, Jan Vlasák, Dana Černá
Připravila: Lucie Novotná
Překlad: Jitka Hamzová (texty Nicolase Poussina a dobové zprávy o něm), Dana Svobodová a Rudolf Mertlík (Ovidiovy básně)
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 10. 1. 2022

„Umění není nic odlišného od přírody ani nemůže překročit její hranice, jelikož světlo poučení, rozptýlené jako přirozená schopnost tu i tam a vyvstávající v různých lidech na různých místech a v různých dobách, se uměním spojuje v jedno, a toto světlo se nikdy nenachází celé, ba ani z valné části v jediném člověku,“ věřil francouzský malíř klasicismu Nicolas Poussin (1594–1665). Většinu svého života strávil ve věčném městě, v Římě. Tvořil zde svá díla inspirovaná klasickým uměním i světem. Ve své malbě si „předsevzal vycházet při studiu z antiky a z Raffaela“.

Řada jeho maleb představuje výjevy z klasické mytologie a právě proto – jako jakési předobrazy – do vltavského Souzvuku zařazujeme vedle malířových myšlenek a úvah i  vzpomínek jeho současníků také epické básně Publia Ovidia Nasa z jeho Proměn. Pořad doplňuje italská barokní hudba, účinkují Svatopluk Schuller, Jan Vlasák a Dana Černá.

autoři: Lucie Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.