Nežvanit, neopakovat se. Kunderovy texty jako hudební kompozice

1. duben 2019

Hudba je v textech Milana Kundery přítomná jako téma povídek i samostatných esejů, ve formě folkloristické studie vložené do románu Žert, stejně jako v množství narážek. Miloš Štědroň a Boris Klepal se v hudebních reflexích pokusili proniknout k hlubšímu smyslu hudebních inspirací v Kunderově díle.

Milan Kundera pojímá hudbu jako nedílnou součást našeho světa a hudba zároveň patří k základním materiálům, ze kterých vytváří svůj svět literární. To přímo vybízí k otázce, zda je v Kunderových textech hudba přítomná i skrytě jako zdroj jejich formální struktury.

Podle Miloše Štědroně se dá jen těžko dokázat, že by Kundera své texty stavěl na základě hudebních forem. Snad nejblíž by k jeho literárnímu stylu mohly mít „variace bez tématu“, jak je pěstovali autoři Druhé vídeňské školy.

Úsporností volených prostředků a koncentrováním jejich účinku ale Kundera rozhodně připomíná Leoše Janáčka. Odmítá romantické vyplňování velkých ploch v hudbě i v literatuře.

Hudební rozhled Milana Kundery daleko přesahuje posluchačské zkušenosti a v jeho hudebních esejích se odráží až fanatické lpění na autorském zápisu. Není pro něj možné pochopit dirigenta Ernesta Ansermeta, který si dovolil požadovat na Igoru Stravinském drobný škrt v jeho kompozici. Kundera se tu staví za Stravinského nekompromisní postoj: „Nemohu vás nechat škrtat v Karetní hře; myslím si, že je lépe neprovádět ji vůbec než ji provádět s nechutí.”

V Kunderově hudební esejistice nelze opomenout soubor textů nazvaný Můj Janáček. „My muzikologové jsme rozhodně nic lepšího nevymysleli,“ potvrzuje jeho kvalitu Miloš Štědroň. Zároveň přiznává, že by Kunderovu lpění na autorově zápisu a vůli určitě nevyhověl Janáčkův houslový koncert Putování dušičky, na jehož rekonstrukci z rukopisné pozůstalosti Štědroň spolupracoval s Leošem Faltusem.

Milan Kundera patří jako spisovatel k literární postmoderně, proto úvahy o jeho díle doprovází postmoderní hudba skladatelů Alfreda Schnittkeho a Iannise Xenakise.

autoři: Boris Klepal , Miloš Štědroň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.