Někde tam je, ale neuslyšíš ho. Vladimír Václavek o šamanském bubnu, Dunaji a Bílém infernu

25. květen 2021

Rozhovor Pavla Klusáka s Vladimírem Václavkem se točí kolem historie i přítomnosti jeho hudby: písničkářství i hraní v kapelách Dunaj a Čikori.

Vladimír Václavek v ArtCafé přibližuje nedávno vydané album Fly… Tak leť!, které vznikalo v pandemii a v propojení s řadou dalších hudebníků. Také vzpomíná na dobu, kdy vznikal styl kapely Dunaj, repetitivní, hypnotický minimalismus kytarových figur.

Rozsáhlá tvorba autora, kytaristy, zpěváka a kapelníka Vladimíra Václavka od osmdesátých let dodnes má jasné leitmotivy, je ale také vnitřně rozmanitá. Během pořadu zní hudba a příběhy kapely Dunaj (jejíž zpěvák Jiří Kolšovský zemřel v roce 1998), tria E se zpívajícím a deklamujícím výtvarníkem Vladimírem Kokoliou, ale také pozapomenutého akustického uskupení Domácí lékař. Proč společné album s Ivou Bittovou Bílé inferno skončilo tak výrazně a takovým úspěchem? „Takové věci se nedají naplánovat,“ nezná dodnes racionální odpověď Vladimír Václavek.

Hudebník, pro kterého byla hudba vždycky neokázalou reflexí životního stylu a hodnot, se v rozhovoru s jistou cudností dotýká i šamanismu, kterému se od určité životní etapy otevřel. Vedle toho také zmiňuje, kdy jedinkrát použil do nahrávky zvuk šamanského bubnu, jejž si přivezl od amerických indiánů.

Vladimír Václavek & Pavel Šmíd: Fly... Tak leť!
autor: Karel Matějíček
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.