Nejlepší desky roku 2018. Nadžánrový výběr od jazzu přes alternativu až k sonickým experimentům

28. prosinec 2018

Hudební dramaturgové pořadu ArtCafé Pavel Klusák, Michal Pařízek, Eliška Vidomus, Jonáš Kucharský, Zdeněk Přidal a Josef Sedloň jmenují desky roku 2018.

Hudební publicisté, dramaturgové a hudebníci, kteří stojí za celoročním výběrem hudby pro pořad ArtCafé, sledují rock, alternativní hudbu, šanson, jazz, polyfonickou hudbu i sonické výlety na okraj arktického ledu. Žánrovou šířku dokazuje letošní anketa, které se zúčastnilo šest z nich. „Výběr desek z velkého množství hudby, které vychází, je velmi osobní, podtrhujeme jeho subjektivitu,“ shodují se všichni. Mozaika jejich nominací je pohromadě víc než inspirativní. Podívejte se na jejich favority, poslechněte si ukázky z alb a podnětné komentáře k nim ve speciálu pořadu ArtCafé 28. prosince 2018!

Pavel Klusák

Julia Holter Aviary

Doporučuji tuto americkou skladatelku a zpěvačku jako osobnost mezi člověkem s akademickým vzděláním a neškoleným citem. Má kuráž být melodická a experimentální zároveň.

Scanner Mass Observation

Letos vyšla reedice díla Robina Rimbauda, který si v 90. letech vyrobil anténu, zachycující hovory z telefonních sítí. Pracuje s úniky našeho soukromí, což je samozřejmě téma stále velmi aktuální.

Jana Winderen Spring Bloom in the Marginal Ice Zone

Letos asi nejvýraznějším albem je field recording počin norské umělkyně, která se vydala natáčet jaro do moře na kraji ledového. Album je svědectvím o zvukového bohatství, které má i environmentální rozměr.

Michal Pařízek

Low Double Negative

Po čtvrtstoletí existence natočila trojice Low svoje možná nejodvážnější album, na kterém jejich křehkou a niternou formu jejich písní rozbíjí razantní elektronické plochy.  

Tomáš Palucha Čaro

Druhé dlouhohrající album hledačské formace představuje jejich hudbu v sevřenější formě čtyřčlenné kapely, základ alba pochází z představení, na kterých Tomáš Palucha doprovázeli němý film Häxan / Čarodějnictví v průběhu věků z roku 1922. 

Marianne Faithfull Negative Capability

Jednasedmdesátiletá umělkyně mluví o svém novém albu jako o “otevřené operaci srdce,” jako o svém dosud nejupřímnějším díle, každopádně jde o jedno z jejích nejlepších alb vůbec, po více než padesáti letech její kariéry. 

Eliška Vidomus

Vincent Peirani: Living Being II Night Walker

„Vincent Peirani podle mě patří k nejprogresívnějším akordeonistům současnosti, stejně jako například polské akordeonové Motion Trio nebo česko-běloruské duo Zabelov Group. Dokazuje, že akordeon je nástroj, který má neskutečně široké spektrum zvukových možností. Z aktuálního alba doporučuji cover verzi písně Kashmir od Led Zeppelin, která pro mě představovala vrchol Peiraniho dubnového koncertu na Jazz Festu Brno.​“

Gurls – Run Boy, Run

„Zpěv, kontrabas a saxofon. Hudba norského tria GURLS pro mě představuje svěží a sebevědomý hlas tří dívek, které si moc dobře uvědomují, jaká očekávání možná mohou jako dívčí skupina vzbuzovat – tím spíš mají tendenci tato očekávání narušovat a někdy se jim i vysmívat. Skladby jsou výhradně akustické, bez použití efektů a často stojí na výrazných energických groovech, soulovém zpěvu a agresívním rapu. Jasná letošní volba.“

NES – Ahlam

Podobně jako Dhafer Youssef nebo Ibrahim Maalouf dokáže francouzsko-alžírská zpěvačka Nesrine Belmokh organicky propojit arabské vlivy s celou řadou dalších hudebních světů a výsledkem je podmanivá fúze arabské hudby, soulu a šansonu.“

Jonáš Kucharský

„Tři desky, které jsem vybral, vymezují pole toho nejzajímavějšího ze současné alternativní a experimentální hudby. Vyhnul jsem se ale těm, které už posluchači znají z některých letošních dílů ArtCafé. Jako jedno z nejvýraznějších letošních témat v hudbě vnímám vyrovnávání se se sílícím pocitem konce, nebo blížící se apokalypsou." říká Jonáš Kucharský.

Vessel – Queen of Golden Dogs

„Bristolský producent, který pracuje s vlastními originálními nástroji a elektronikou. Jeho hudba se pohybuje na hraně fascinace tradicí britského hledání vlastního hudebního jazyka a extrémních poloh elektronické hudby. Doporučuji pro otevřené uši a otevřené hlavy.“

Jonathan Hering – Carmina Chromatico

„Mladý liverpoolský skladatel, který vydal historický průřez vokální polyfonií. Všechny hlasy si sám nazpíval a pracuje až s mikrotonální destrukcí původního materiálu. Tak starý materiál jsem nikdy neslyšel znít tak aktuálně.“

Mount Eerie – After

„Deska, které se při bilanci letoška nemůžu vyhnout. Jedna z nejlepších živých nahrávek, kterou jsem kdy slyšel. Po dvou zničujících, ale fantastických albech, na kterých se Phil Elvrum vyrovnával se smrtí svou ženy, vydal tuto původně fanouškovskou nahrávku koncertu, která v mnoha ohledech možná uzavírá tuto truchlivou fázi jeho autorského života."

Josef Sedloň

Tomasz Bednarczyk – Illustrations for those who

Polský talent na poli drone ambient/field recordings, který už více než dekádu posunuje styl ambient, poslední dobou i pod svým alter egem New Rome. Jeho novinka je čistě léčivá hudební záležitost, kterou doporučuju na dlouhé zimní noci.

Djrum – Portrait with Firewood

Geniální britský producent Felix Manuel je už také několik let předvojem na poli elektronické hudby, kombinuje vlivy drum´n´bassu, ethnické hudby, bass music či filmové hudby a jeho letošní opus to jen dokazuje.

Nils Frahm – All Melody

V současné době jeden z předních představitelů současné post-klasické hudby, německý skladatel se na novém album All Melody vydal dalším směrem, kde zapojil své vlastnoručně sestavené varhany.

Zdeněk Přidal

Dorota Barová – Iluzja

Sólový debut violoncellistky a zpěvačky Doroty Barové rozhodně nepůsobí jako autorská prvotina, Dorota Barová naopak maximálně zúročila své dosavadní bohaté zkušenosti z různých formací.

Camille Bertault – Pas de géant

Pro mě objev roku nebo minimálně jeden z objevů, klasicky vzdělaná zpěvačka z Paříže natočila pozoruhodnou, nadžánrovou desku, která vyniká svou barevností.

Sons of Kemet – Your Queen Is A Reptile

Nejnovější album formace britského saxofonisty Shabaky Hutchingse zaujme nejen hudebně, ale také svým osobitým společenským apelem.

Celé ArtCafé včetně vybraných hudebních ukázek si můžete poslechnout zde:

autor: hudební redakce ArtCafé
Spustit audio

Související