„Navždy s námi“ aneb O Karlu Hašlerovi k výročí 80 let jeho úmrtí

21. prosinec 2021

Komponované pásmo připomene život a dílo jednoho z nejúspěšnějších písničkářů české populární hudby, zmíněna bude ovšem i řada jeho současníků - přátel, konkurentů, vzorů, spolupracovníků. Pořad připravili Josef Šebesta a Viktor Velek a využili i starší snímky z rozhlasového archivu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Akademie připravená k 80. výročí úmrtí Karla Hašlera (1941) představuje tuto legendu českého divadla a hudby pestrou formou. Životopisná linie je představena starším pořadem Stanislava Motla, který jako dokumentarista objevil řadu nových skutečností ze života a díla K. Hašlera a současně opravil některé nepřesné informace. V tomto duchu navazuje i Josef Šebesta, spoluautor této Akademie. Upozorňuje mj. na Hašlerův literární talent, na přerod činoherce Národního divadla v hvězdu písničkového kaberetu a poodhaluje i to, jak vlastně šlágry vznikaly. Představeni jsou také někteří Hašlerovi spolupracovníci, zaznívají historické i novější snímky známých i méněznázmých "hašlerek". Autorský tandem Šebesta - Velek se také snaží postihnout význam K. Hašlera pro dnešní populární kulturu.

autoři: Josef Šebesta , Viktor Velek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.