Navštívivše hrob Buffalo Billa

10. březen 2019

Literárně-hudební pásmo z amerických dopisů Jiřího Voskovce z let 1939 až 1941. Snad právě tady dozrává ten jedinečný epistolograf, jehož dopisy už dávno patří k tomu nejlepšímu, čím se české slovesné umění 20. století může pochlubit. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Když v březnu roku 1948 z jeviště pražského Divadla V + W zazněly písně z Divotvorného hrnce, autor jejich českých textů, na rozdíl od přistěhovalců pana Maršálka a jeho dcery, hlavních hrdinů tohoto muzikálu, měl už Ameriku hluboko pod kůží.

03404283.jpeg

Okolnosti, za jakých Jiří Voskovec spolu s Janem Werichem emigrovali roku 1939 do Ameriky, jsou všeobecně známy, například prostřednictvím Werichových vzpomínek, avšak už méně známá jsou přímá svědectví pocházejících přímo z oněch let. Díky paní Adrieně Borovičkové, neteři Jiřího Voskovce, která uspořádala knihu Voskovec & Wachsmanni – z rodinné kroniky a dopisů, máme k dispozici cenný soubor dopisů, které její strýc posílal v letech 1939 - 1941 z prvních let své americké emigrace. Adresáty byli jeho otec Václav, sestra Adriena a bratr Prokop.

Není to ještě ta Amerika, v níž se pohybuje George Voskovec coby žádaný a respektovaný herec, „august a králův šašek“, jak se sám označoval, nýbrž skutečně Nový svět, který poznává petatřicetiletý muž, publiku a lidem z branže dosud zcela neznámý. Co je na Voskovcovi neodolatelné - ona kombinace evropské vzdělanosti a absolutního smyslu pro humor - projevuje se v jeho obzírání neznámé země naplno. 

Účinkuje: Lukáš Hlavica

Režie: Dimitrij Dudík
Připravil a komentář čte Petr Adámek.

autor: Petr Adámek
Spustit audio