Naše generace si zažila všechno až do dna, vzpomíná historička umění Blanka Stehlíková. Poslechněte si její Osudy

5. listopad 2021

Historička umění Blanka Stehlíková, dcera spisovatele a výtvarníka Ladislava Stehlíka, se odmala pohybovala v uměleckém prostředí a poznala řadu známých osobností. Napsala několik monografií a podílela se na vzniku mnoha knih. Ve vltavských Osudech vzpomíná na své dětství, na otcovy přátele i vlastní profesní dráhu. Poslouchejte on-line.

Připravila: Hana Soukupová
Technická spolupráce: Marek Svoboda
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v roce 2010

Historička umění, publicistka Blanka Stehlíková (1933) se narodila v Březových Horách do rodiny básníka a malíře Ladislava Stehlíka. Do školy chodila v Myslívi, pak do gymnázia v Českých Budějovicích a v poválečných letech navštěvovala Státní reálné gymnázium Jana Masaryka v Praze. Poté vystudovala Filozofickou fakultu UK v Praze, obor dějiny umění.

Profesně se zaměřila zejména na oblast umění 20. století (zejména na grafiku a knižní ilustrace), pracovala také jako vědecká síla v kabinetu pro teorii, kritiku a dokumentaci Svazu čs. výtvarných umělců, dále jako redaktorka Večerní Prahy.

Život to byl velmi barvitý, velmi rozmanitý a musím říci, že hrozně těžký. Naše generace si opravdu zažila všechno až do dna.
Blanka Stehlíková

Je autorkou několika monografií a mnoha výstav, spolupracovala s kolegy ve Spojených státech amerických, v Německu i v Japonsku. Podařilo se jí sepsat a vydat rozsáhlou knižnici o našich předních výtvarnících a ilustrátorech, samostatně pak o Karlu Štěchovi, Adolfu Bornovi, Radku Pilařovi, Ondřeji Sekorovi, Zdeňku Burianovi, Oldřichu Hlavsovi. V angličtině vyšla pak její kniha Česká avantgarda a český knižní design (1996). Hojně působila jako členka výtvarných porot, zejména literatury pro děti a mládež, ale také ve vědecké radě Památníku Terezín.

„Život to byl velmi barvitý, velmi rozmanitý a musím říci, že hrozně těžký. Naše generace si opravdu zažila všechno až do dna,“ zmiňuje ve vltavských Osudech Blanka Stehlíková. Vzpomíná na své dětství, prožité v rodině spisovatele a výtvarníka, na otcovy přátele i vlastní profesní dráhu.

autoři: Hana Soukupová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio