Napříč jazzovými žánry

26. duben 2016

Až na výjimku se i tentokrát podíváme na aktuální novinky, které nabízí jazzový trh, ale ne na ty prvoplánové, které lze získat v tuzemských, na jazz skoupých prodejnách. Logika je neúprosná – málo známé interprety lze jen těžko prodat. Trh je konzervativní. My konzervativní nemusíme být, jelikož máme hudby neustálý přísun, a tak se Vám pokoušíme nabídnout tipy na zajímavou hudbu trhu globálního.

Jedinou výjimkou bude úvodní skladba pořadu Napříč jazzovými žánry – ukázka z všudypřítomné nestárnoucí desky duetů Elly Fitzgerald a Louise Armstronga, na které tito mimořádní dva zpívají Gershwina. Vybrali jsme nádherný vtipný duet They Can't Take That Away From Me. A proč v tento den? Protože, jak i na jiných místech zaznělo, Elle by bylo 99 let. Příští rok bude jubileum, tak se připravujeme.

A pak už přicházejí novinky - newyorská zpěvačka Deborah Latz nahrála CD Sur L'instant (V té chvíli). Deska byla nazvána francouzsky na počest dvou francouzských kolegů – pianisty a kontrabasisty, se kterými novinku natočila. Uslyšíme téma ze Spartaka.

Pak přinášíme úplné novinky skvělého pákistánského kytaristy Reze Abbasiho a jeho sestavy nazvané Junction, která se jmenuje Behind The Vibration. A dalšího kytaristy Joshe Maxeyho, který oslavuje duši albme Celebration of Soul. Naprosto neznámá je nejspíš sestava Naftule's Dream, která na své novince Blood brousí poněkud do balkánských názvuků.

Nakonec, nikoliv ale na chvost, nabídneme novinku nového tria, navazujícího na uskupení jako Allman Brothers nebo Phish, kapely s dlouhým názvem Dr. Z presents Supersonic Blues Machine. Uslyšíte desku West Of Flushing, South Of Frisco přizvali výrazné hosty a mezi nimi i Billyho Gibbonse – jedním slovem Nářez s velkým „N“.

autor: Otakar Svoboda
Spustit audio